Válečná štěstěna přehled

Válečná štěstěna
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138035/bmid_valecna-stestena-GQO-138035.jpg 5 47 47

"Hrozivý starý“ Leopard vplouvající do zátoky admirálské základny na Ostrovech koření působí jako přízrak. Loď i její nepočetná posádka prošli těžkou zkouškou, která na nich zanechala jasně patrné stopy, a potíže během plavby je zdržely natolik, že v jejich návrat přestali doufat všichni kromě nejbližších. U námořnictva však není čas na sentiment, odpočinek ani – k Maturinově lítosti – na přírodovědná bádání. Je třeba spěchat zpátky do Anglie, kde na Jacka Aubreye čeká nová loď a nové dobrodružství.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Talpress

The Fortune of War, 1979

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válečná štěstěna. Přihlašte se a napište ho.

ornemalin
22.01.2025 5 z 5

toto je reportáž (2.2.2013) - přímý přenos (na pokračování), začátek byl 30.11.2012:

Čekala jsem na ni 5 roků! ... Kdy už mi ji pošlou?!?! ... Dnes měla vyjít - proč mi teda psali už v pondělí, že objednávka byla vyřízena? Mám ji totiž předplacenou už od září. Nic, nikdo nezvoní, žádný poštovský panáček nebo panenka se neblíží!! ... ZOOOOOOOOUUF!!!

1.12.2012 - Hurá! Mám ji! Jdu číst.

Z úvodní poznámky autora:
Když se historie a fantazie prolnou, čtenáři může přijít na mysl otázka, jak moc tímto spojením utrpěla fakta. V této knize jsem zachytil dva skutečné souboje fregat, při jejichž popisu jsem se přesně držel zaznamenaných líčení těchto událostí, čerpal jsem ze služebních dopisů, zápisů z válečných soudů s důstojníky, kteří přišli o svou loď, dobových časopisů a novin, samozřejmě z Jamese, nejlepšího námořního historika té doby, a také z životopisů a pamětí skutečných účastníků. Připadá mi, že se Královské námořnictvo a ostatně ani mladé námořnictvo Spojených států nijak nesnažily záznamy upravit, neboť prostá, nepřikrášlená fakta mluví sama za sebe s razancí plné boční salvy, a já, coby autor, jsem si dovolil pouze umístit své hrdiny na palubu. I tak, přestože nejsou tak bezvýznamní jako Fabricio na bitevním poli u Waterloo, nehrají zásadní roli a také žádným způsobem nemění běh historie.

JiříŠkorpík
13.11.2024 5 z 5

Skvělé, že popsané bitvy se skutečně odehrály, sedí míst, jména lodí a dokonce i kapitánů. Takže jsem atlas i wikipedie do četby průběžně zapojoval.

petr_
19.12.2022 2 z 5

Tímto dílem jsem zklamán, protože mi tam chybí trochu živější děj (možná na konci). Ale jinak mi to přijde jako snůška společenských drbů. Chybí mi tam historické souvislosti i když je to možná tím, že jednotlivé díly čtu tak jak se mi dostanou do ruky a ne po pořádku. Řekl bych však že to je spíše chyba autora, protože jednotlivé díly by měly představovat jednotlivé alespoň trochu ucelené příběhy.
Tato kniha se mi četla velmi obtížně, protože mi vůbec nedávala smysl o čem je. Proto snižuji ohodnocení.

Kniha Válečná štěstěna v seznamech

v Mé knihovně74x