Jako sama smrt přehled

Jako sama smrt
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500470/bmid_jako-sama-smrt-tZP-500470.jpg 4 175 175

Nathaniel Darnsworn série

UPRCHLÍCI. LOVCI. VRAZI. KAŽDÝ MÁ SVÉ TAJEMSTVÍ… V Karachu si na spravedlnost moc nepotrpí. Ani na prosté stínání odsouzenců. Zato lámání kolem, narážení na kůl a čtvrcení jsou na denním pořádku. Útěk z vězení je v takovém případě pro vás a vaše kumpány jasná výhra. Problém ovšem nastane, když jediná cesta ke svobodě vede přes Galderské hory. Právě tady totiž žijí krvelační domorodci, kteří touží položit vaše ještě kouřící vnitřnosti na oltář svých bohů. Každý z vás má navíc nějaké ošklivé tajemství, i vy. A Gothrid, tyran karažský, po vaší stopě vyslal smečku těch nejkrutějších hrdlořezů, šílenců a zvrhlíků, kteří se nezastaví před ničím. A navíc si to pořádně vychutnají. A jako by to nestačilo, máte v patách ještě někoho. Někoho, kdo vás sleduje ze stínů. Někoho, kdo ví víc, než by měl. Někoho, kdo dokáže víc, než by měl. Někoho, kdo ví o tajemstvích všechno.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jako sama smrt. Přihlašte se a napište ho.

Luci.Bati
12.12.2024 4.5 z 5

Tohle není hrdinský epos. Postavy rozhodně nejsou dobráci od kosti a nemají vyšší cíle. Na to v tomto příběhu není prostor. A jak bych ho popsala dvěma slovy? Akční řezničina.

Třetina „hrdinů“ si chce zachránit krk, a možná si při tom i trochu užít (a je úplně jedno, jestli s dovolením nebo bez). Lžou a tají buďto svou pravou totožnost nebo hořkou minulost. Kostlivců ve skříni má každý jeden z nich požehnaně. A autor nám to dávkuje v pravou chvíli, čímž skvěle pracuje s napětím

Zbytek postav se je snaží pobít a náležitě si to užít (rozhodně bez dovolení). A do toho tu máme lovce, který jako krutý dirigent určuje, kdo jakou písničku zazpívá. Nebo spíše zaječí, pokud to vůbec stihne…

Je poznat, že autor má velké zkušenosti ohledně středověku, ať už boje se zbraněmi, jídla či oblečení. a nebojí se toho využít. Drobné detaily pak dodávají smyšlenému světu na autentičnosti a uvěřitelnosti.

Příběh o útěku z vězení je zasazen do krajiny lesů a hor. Svět Karachu a okolních zemí určitě nabízí mnohem, mnohem více potenciálu, než autor využil. Jako sama smrt je totiž třetí v sérii, což jsem zjistila až po dočtení. Není to však nijak poznat, tento díl stojí samostatně. Já osobně dávám přednost delším formátům a nebojím se jít hlouběji do světa (pokud nejde o Malaz), takže mi asi nezbyde nic jiného než se podívat na předchozí díly.

Tato kniha je velmi rychlá, dynamická a přímočará, nic moc omáčky nečekejte. Postavy mohou padnout kdykoliv a kdekoliv. Uprchlíci nemají oddechu, jako by jim na krk dýchala sama smrt. Pokud se na knihu chystáte, připravte se ještě na explicitní popisy násilí všeho druhu.

Pan_Skala
12.12.2024 5 z 5

Stejně jako spousta ostatních se pro mne taky jednalo o "první" díl z téhle série a doopravdy to ničemu nevadí. Možná v předchozích dílech jsou nějaké reálie, které by mi hlavní postavu více vykreslily, ale tady to fakt nevadilo.
Je to pořádná dark fantasy, kde některé popisované události či místa jsou vykresleny dostatečně brutálně takže to zase tak pro citlivé čtenáře nebude. Co se týče postav tak je tu zajímavá sbírka povah a to jenom krásně zapadá do děje takže se to krásně čte.
Určitě to stojí za to dát tomu čas a užít si tu četbu takže zvesela do toho.

sakyvanity
04.12.2024 4 z 5

Když jsem se do knihy pouštěla, nevěděla jsem, že se jedná již o třetí díl, nicméně zastávám názor, že není třeba knihy číst za sebou, jelikož na sebe nenavazují. Je však možné, že mi unikly nějaké drobné souvislosti či detaily.

Autor nás hned v úvodu knihy rychle uvede do děje a seznámí s větším množstvím postav. Abych se přiznala, zpočátku se mi hlavní protagonisté trošku pletli - naštěstí nicméně byli natolik rozdílní a specifičtí, že jsem se brzy zorientovala a celkem nesourodou skupinu si rychle oblíbila.

Ačkoli nejsem úplně příznivcem brutálních popisů, musím uznat, že mi v této knize až tolik nevadily, na naopak mi k příběhu i vcelku sedly. Autor výborně popisuje bojové scény - je z nich vidno, že ví, o čem píše.

Moc mě bavila nevědomost, která mě provázela celým příběhem. Probíhá zde jistá hra na kočku a myš, ale do poslední chvíle jsem hádala, kdo je vlastně myší. I samotný konec mě velmi mile překvapil a utvrdil v tom, že si rozhodně musím přečíst předchozí knihy.

Skvělá čistokrevná fantasy se zajímavými hrdiny a barvitými popisy. Nebýt místy přehnané tendence šokovat, nebála bych se dát plný počet hvězd. Doporučuji.

Uprchlíci. Lovci. Vrazi. Každý má své tajemství…

31.10.2022

Vychází Mrtvá zóna, Temný amulet a další knižní novinky (39. týden)

25.09.2022

U Bohů, abyste se neposrali. Vždyť je to ta nejpřirozenější věc. A zdravá. Ranní vysrání nečisté duchy z těla vyhání. Tak, jak zaslouží, prdelí rovnou ven.

Jen čistá mysl, prostá emocí i záměrů v okamžiku výstřelu, dokáže vést šíp s dokonalou precizností.

Společné mlčení někdy spojuje mnohem víc než večer strávený tlacháním nad korbely.

Kniha Jako sama smrt v seznamech