Návod k použití železnice přehled

Návod k použití železnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545210/bmid_navod-k-pouziti-zeleznice.jpg 4 160 160

Osobitě poetický průvodce pro všechny železniční lidi… Nechybělo moc a česká i německá literatura mohla být o jednoho talentovaného spisovatele chudší. Jaroslava Rudiše to k železnici táhlo odjakživa, jenže kvůli oční vadě ho nakonec k „modré armádě“ nevzali – na rozdíl od dědečka výhybkáře, bratrance strojvedoucího nebo strýce, který sloužil jako výpravčí a pak i přednosta stanice. Stará láska však na rozdíl od lokomotiv nerezaví, a tak se koleje, vlaky i nádraží staly leitmotivy jeho literárních děl, včetně zfilmovaného komiksu Alois Nebel či oceňovaného románu Winterbergova poslední cesta. A protože fascinace železnicí jde v autorově případě ruku v ruce s ohromným množstvím vědomostí a kilometrů naježděných po celé Evropě, bylo zřejmě jen otázkou času, kdy Rudiš přijde se svébytným návodem k jejímu používání. Barvité vyprávění o cestách a setkáních ve vagonech mezinárodních rychlíků i zadýchaných lokálek se odehrává v Itálii, ve Skandinávii, na Balkáně… A přesto nechybí ani řada tuzemských epizod, vybízejících české posluchače k prožití vlastních železničních dobrodružství. Nevšední autobiografie, milostný dopis adresovaný železnici a taky průvodce evropskými dějinami zahalenými dýmem. Kniha se štemplem německého bestselleru slibuje prvotřídní jízdu!... celý text

Literatura česká Cestopisy a místopisy Příběhy
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Gebrauchsanweisung fürs Zugreisen, 2021

Interpreti: Jaroslav Rudiš

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návod k použití železnice. Přihlašte se a napište ho.

martini.ce
předevčírem 3 z 5

Je poznat, že JR železnice učarovala. Ví tolik informací, zajímavostí, faktů, že je to obdivuhodné. Ačkoliv vlakem jezdím ráda, postupem jsem těmi všemi údaji už byla přehlcena. Ale všem milovníkům dráhy doporučuju, ti z ní budou nadšeni.

Melanka
30.12.2024 3 z 5

Železniční lidé knihu asi ocení víc, ale každopádně mám chuť sednout do vlaku a vydat se na cestu.

VáclaV111
16.11.2024 4 z 5

Možná železnice přišla o výborného mašinfíru, výpravčího nebo minimálně o průvodčího, neboť Jaroslav Rudiš by tuto profesi jistě zvládal stejně bravurně , jako když o železnici píše. Jenže všechny plány mu zkřížila oční vada a brýle.
Kniha Návod k použití železnice přináší řadu postřehů z vlaků, nádraží a krajiny kolem kolejí prakticky z celé Evropy, kudy Jaroslav Rudiš projel. Představuje lidi na dráze, třeba pracující v jídelních vozech nebo ty, kteří nás vozí, všechny ty, kteří milují železnici stejně jako autor. Kniha má i výhodu, že ji můžete otevřít kdekoliv a stále jste na cestě, stále poznáváte nová prostředí, lidi, cestující o jakých Rudiš s ohromným pozorovacím talentem píše.

Ocenění knihy (1)

2023 - Kniha roku Deníku N (Non-fiction - hlasování odborné poroty)

Kniha Návod k použití železnice v seznamech