Návrat Krále Šumavy přehled

Návrat Krále Šumavy
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135806/bmid_navrat-krale-sumavy-pRf-135806.jpg 5 480 480

Životopisný román o nepolapitelném převaděči, který se stal předobrazem Krále Šumavy, vychází z jeho vlastních vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší literární rekonstrukci příběhu muže, který po válce nejprve pomáhal chránit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, ale po únoru 1948 se stal jeho nejobávanějším soupeřem. Kniha zachycuje nejen výjimečný lidský osud, ale rovněž dramatické události spojené se vznikem nechvalně známé železné opony. Josef Hasil, který dnes žije na předměstí amerického Chicaga, v roce 2001 obdržel z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za hrdinství.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat Krále Šumavy. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (145)

Elone
03.08.2024 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem, po několika letech mám pocit, že jsem si přečetla životní příběh. Na příběhu je udělaný velký kus mravenčí práce a patří mezi ty, o kterých by se mělo mluvit. Boj třetího odboje je sakra málo známý.

Macek1978
30.07.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetl po té co jsem se vrátil z přechodu Šumavy. Všechna ta místa jsme viděl na vlastní oči. Prožitek při čtení knihy byl o to intenzivnější. Úžasný příběh, dobře napsáno. Za mě plný počet bodů!!


brabofka
16.06.2024 5 z 5

Opět po dlouhé době hodně povedená kniha, zpracovávající část našich nedávných dějin. Ze začátku byl příběh trochu tužší, pak ale jakoby chytil západní vítr a už to odsýpalo. Přesto, že víte jak vše dopadne, a nejen v tomto se hodně podobá knize Dva proti říši, i tak se bojíte jak každá obchůzka, každa cesta přes hranice dopadne. Hodně napínavé. Z vět cítíte vůní šumavských lesů, chlad říček a potoků a temnotu rašelinišť, ale i hysterii komunistické vládnoucí třídy přenesenou na všechny drobné vykonavatele, strážce i obyčejné lidi. Ano můžete říct, že pravda jedné strany, nemusí být pravda té druhé. Že každý má svůj úhel pohledu. Mě, vychovanou v demokracii a svobodě slova zarazilo to, že celých těch 40 let nedovolovali lidem zemi opustit. Že když tady v tom jejich socialismu někdo nechtěl žít, proč ho nepustili. Že by tu nikdo nezbyl? Že by ti, co zůstali zjistili, díky těm venku co je venku? No nic. Ještě zajímavější, je závěr, kde se česká skupina v Bavorsku zamýšlí nad tím, zda vlastně to všechno mělo smysl. Že pro těch pár lidí venku, doma trpěly celé rodiny, vesnice... a proč vlastně Spojenci všem nejdříve tvrdili, jak do ČSSR vtrhnou a vyrvou ji ze spárů SSSR. A pak nechali postavit železnou oponu a byl konec. Každopádně opravdu doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Nové eknihy zdarma (duben)

08.04.2020


Nové eknihy zdarma (březen)

02.03.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat Krále Šumavy v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených640x
ve Čtenářské výzvě125x
v Doporučených83x
v Knihotéce153x
v Chystám se číst251x
v Chci si koupit56x
v dalších seznamech5x