Nebe pod Berlínem (2024) | Databáze knih

Nebe pod Berlínem přehled

Nebe pod Berlínem
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536207/bmid_nebe-pod-berlinem-661806333304f.jpg 4 676 676

Román pro živé i mrtvé - rockové příběhy z berlínského metra. Třicetiletý učitel uprchne z Prahy do současné německé metropole, aby tam založil hudební kapelu U-Bahn a našel svou dívku Katrin. Styl románové prvotiny Jaroslava Rudiše vychází z volného toku vyprávění hlavního hrdiny. S téměř až hrabalovským citem pro jazyk, ušpiněný životem zaznamenává promluvy, které mezi sebou a s ním vedou všechny ty postavy a postavičky, s nimiž se v Berlíně a pod ním setkává. Kniha napsaná ve strhujícím tempu a navíc zábavně. Vyzrálý debut si nekonformními scénami získal nejen mladé čtenáře, milovníky Wima Wenderse a punk-rockové hudby, ale i ty, kteří si pamatují ještě NDR, umělohmotné indiány nebo to, jak naši východoněmečtí sousedé přelézali na podzim 1989 zdi západoněmecké ambasády, aby pak své trabanty nechali napospas přičinlivým Pražanům. Autor za knihu získal Cenu Jiřího Ortena 2002. Nové vydání po 22 letech v nové grafické a textové úpravě.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebe pod Berlínem. Přihlašte se a napište ho.

n.krakuvcik
16.02.2025

Pro kluky 30+. Nic nikam nezabíhá, ale v druhé polovině se kniha zlomí a nabude překvapivého půvabu.

čef
14.02.2025 4 z 5

Upřímné a otevřené vyprávěnky pražského rockera žijícího a tvořícího v bývalé dederonii v Berlíně koncem minulého tisíciletí. Je zde láska opravdová nebo jen sexuální, prodejná, jsou popsány vztahy v této zvláštní většinově hulící komunitě spodiny společnosti. Vše propojené podzemním úbánem i s-bahnem. Mnoho absurdních a surrealistických obrazů a postaviček s názory Němců na Čechy a obráceně. Neohromí, ale možná k poznání alternativního světa trošku přispěje.

Lamanai
14.01.2025 3 z 5

Taková jednohubka pro ty, kdo mají rádi přesně tento typ jednohubek, po kterejch maj specifický undergroundový halucinace, flashbacky a reminiscence. Specifická Rudišova poetika zasazená do specifickýho místa i doby. Musí se to trefit do vkusu a nálady.

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024

Ocenění knihy (1)