Nejkrásnější sbírka: Krajiny České a Slovenské republiky přehled
Miloslav Nevrlý
Přírodovědec, poutník a vypravěč Miloslav Nevrlý, autor Knihy o Jizerských horách a Karpatských her v Nejkrásnější sbírce ukazuje, že milovník a znalec přírody nemusí sbírat jen motýly napíchané špendlíky do krabice, třídit kameny do škatulek nebo lisovat květiny do herbáře. Mnohem cennější je mu sbírka zážitků, dojmů a vzpomínek z nejkrásnějších míst dnešní České a Slovenské republiky, která jsou národními parky nebo chráněnými krajinnými oblastmi. Kniha vznikla jako poděkování za možnost toulat se kouzelnými krajinami Československa v dobách, kdy jsme o výpravách do jiných zemí mohli jen snít. Její už čtvrté vydání připomíná, že si lze podobnou “sbírku” vytvořit i v dnešním přetechnizovaném světě. Vychází v 90. roce autorovy pozemské pouti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejkrásnější sbírka: Krajiny České a Slovenské republiky. Přihlašte se a napište ho.
Nejkrásnější KNIHA - nad rámec silných textů je kniha i krásně ilustrována.
Podrobnou recenzi jsem publikoval už dříve, odkaz na ni jsem vložil do sekce Recenze.
Sebrané vzpomínky autora, které v minulosti vyšly již několikrát. Sbírka s příjemně krátkými kapitolami, které čtenáře provedou krásnými místy České Rebubliky a Slovenska. Oběma zemím se autor věnuje přibližně stejným rozsahem.
OBSAH:
Obsah skrývá nejen krásu míst samotných, ale především pohled do dob minulých. Často jde o smutnou konforntaci globálního tlaku se snahou chránit přírodu v co největší míře. V knize lze najíst náměty pro návštěvy míst, ekologická témata a unikáty naší přírody.
ZPRACOVÁNÍ:
Čtivost obohacují autorovy osobní zkušenosti a svědectví ve srozumitelné formě. Velmi pozitivně na mě působil autorův optimismus vycházející z dokonalosti přírody. Vše má svůj smysl i cíl. Za negativum považuji absenci obrazových příloh, které by knihu výborně doplnily.
Kniha Nejkrásnější sbírka: Krajiny České a Slovenské republiky v seznamech
Česko, Česká republika Slovensko, Slovenská republika národní parky skauting toulky, výlety chráněná území
2006 | Karpatské hry |
1981 | Kniha o Jizerských horách |
2001 | Nejkrásnější sbírka |
2002 | Chvály Zadní země |
2023 | Náčelník |
Niterné pocity z krajin zdající se tak všední a obyčejné, až jsou běžným člověkem pozapomenuté a přehlížené (pocity i krajiny). Nejen tato knížka, ale i autorovi ostatní, k nim naznačují cestu, nebo alespoň připomenou jejich existenci a zvýší šanci čtenáře okusit jakýkoliv kraj všemi smysly do těch nejhlubších detailů. Moc děkuji za ni.