Nejsme tady pro zábavu přehled

Nejsme tady pro zábavu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538321/bmid_nejsme-tady-pro-zabavu.jpg 4 6 6

Stárnoucí rozvedený spisovatel Knut nikdy nenavázal na velkolepý úspěch románu, který napsal před dvaceti lety. Ve svém posledním literárním pokusu se snažil zohlednit kritické připomínky recenzentů, že píše výhradně o příslušnících privilegované bílé střední vrstvy, jeho redaktor však text zamítl jako nepoužitelný a kniha nikdy nevyšla. Nyní Knut dostává pozvání na největší norský literární festival do Lillehammeru, kde se má zúčastnit panelové diskuse s názvem „Nevěra v životě a v literatuře“. Je sice pouhý záskok za někoho, kdo na poslední chvíli odřekl účast, ale což. Na cestu s sebou bere svého jediného kamaráda, homosexuála Franka, a svůj pobyt v Lillehammeru hodlá využít na maximum. Koneckonců je to pro něj jistá šance vrátit se do světla reflektorů. A přestože se debata poněkud zvrhne, získá Knut díky ní šanci začít nanovo. Nina Lykke si v této knize bere na paškál prostředí, v němž je dovoleno vše – pokud se tedy člověk drží pravidel. Vždyť tady taky nejsme pro zábavu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Vi er ikke her for a ha det morsomt, 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejsme tady pro zábavu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

Zuna1990
26.02.2024

Nie sme tu nato, aby sme sa zabávali rozpráva život nórskeho spisovateľa, ktorý už zožal svoju slávu a na základe očiernenia a obvinenia z obťažovania v knihe inej spisovateľky na neho zanevrie celý svet. Už nie je žiadaný, slávny, potrebný. Na poslednú chvíľu ho zavolajú ako náhradníka na literárny festival, kde ma na pódiu vystúpiť spolu s dotyčnou spisovateľkou a mužom, ktorý mu prebral manželku, tiež spisovateľom. Sledujeme jeho vnútorný monológ a večnú nespokojnosť s takmer všetkým. Scéna na pódiu je až na samom konci knihy a teda že oplatilo sa čakať. Hltala som každé slovo a cítila aké také zadosťučinenie. Kniha bola veľmi zaujímavo napísaná, prítomný čas striedali úryvky retrospektívy a spolu s aktuálnymi a „šteklivými“ témami to len pridalo na originalite.

adorjas
13.02.2024 3 z 5

Nebolo to zlé, ale nejako mi do srdca kniha neprenikla. Knut bol fajn postavička, so svojimi slabosťami a obzerá sa ako Travolta v slávnom meme doprava-doľava, kam sa to ten svet posunul. Do toho dáva autorka svoj hlas ohľadom pindovania na spoločnosť, literárny svet. Ja som tam neustále videla aj škandál zo švédskej Akadémie, atď.


Související novinky (2)

Pozlacená, Všemi smysly a další knižní novinky (30. týden)

21.07.2024


Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nejsme tady pro zábavu v seznamech

v Přečtených9x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x