Neuromancer přehled

Neuromancer
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538874/bmid_neuromancer.png 4 555 555

Sprawl série

1. díl >

Case, jeden z nejlepších „kovbojů kyberprostoru“, kteří se pohybují ve virtuálním vesmíru, udělal chybu, za kterou byl surově potrestán. Za neloajalitu vůči zaměstnavatelům platí poškozením nervového systému, což mu znemožňuje další práci a odsuzuje ho k uvěznění ve vlastním těle. Při hledání léčby se dostává do japonské Chiby, kde se snaží vydělat si dost peněz, aby mu na nelegálních klinikách vrátili schopnost připojení mysli k počítači. Brzy se stává pouhým pěšákem ve hře, v níž se dvě mocné umělé inteligence snaží o nelegální spojení do jednoho celku za předem neznámým účelem. Jde o hru, kterou ani tak schopný hacker jako Case nemusí přežít... Dnes již kultovní kniha příznivců kyberpunku se k nám ve svém pátém vydání vrací v novém překladu, jehož by se měla dočkat celá volně propojená trilogie. Poprvé si tak plně vychutnáte legendu žánru, jednu z nejoriginálnějších žánrových vizí osmdesátých let, a s ní i brilantnost a bohatost Gibsonova jazyka. Science fiction desetiletí odměněná Hugem, Nebulou a Pamětní cenou Philipa K. Dicka... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

Neuromancer, 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neuromancer. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (100)

Sitth
06.09.2024 2 z 5

To byla těžká písemka, dámy a pánové, těžká.... Já sám ji začal číst třikrát, vždy jsem ji po deseti stránkách odložil, protože jsem netušil o čem je vůbec řeč a pátral, zda mám neúplné vydání, chybí mi listy, nebo čtu třeba až druhý díl?
Marně jsem listoval knihu až dozadu, kde jsem hledal rejstřík slov a jejich vysvětlení, marně....
Až když jsem se rozhodl, že knihu budu číst jako kámen, který někdo hodí jako žabku a ta se jen tak odráží od hladiny a snaží se překonat řeku, tak to šlo. Pokaždé když jsem se snažil ponořit do hloubky, a pochopit významy slova a mnohdy i děje, tak byl konec.
Nakonec jsem řeku přeskákal, střední pasáž knihy, je vysloveně utrpení, ale jak se kniha blížila konci, tak se nálada zlepšovala, buď to bylo tím, že začaly věci do sebe zapadat - co si to tu namlouvám - nebo možná předzvěstí konce.
Určitě nadčasová kniha, přišla mi jako předloha Matrixu, ale stačilo by ji jen trochu uhladit, tu něco vysvětlit a byl by to úplně jiný level.
Kdybych chtěl machrovat, že jsem tomu oproti vám ostatním rozuměl, tak bych dal 5/6, ale se vší skromností dávám 3/6...

ondrej0119
10.07.2024 5 z 5

Mě se to líbilo a jsem si jistej, že mi spousta věcí nedocvakla nebo se nespojila. Takhle knížka chce fakt hodně pozornosti a dost možná si ji i přečíst vícekrát. Každopádně když si vezmete jak stará je to knížka a jak blízká je realitě (a za deset let bude nejspíše ještě blíž), tak klobouk dolů ...


majakmp3
23.05.2024 odpad!

Neuromancer byl nad mé síly. Obdiv patří autorovi snad jenom za to, že knihu napsal již v roce 1984 a přesto je plná virtuální reality, implantátů a kyberkultury – za to klobouk dolů, vše ostatní je však na knize špatně. Gibsonův styl vyžaduje extrémní pozornost, ale i tak je čtenář odsouzen ke zmatku a uvědomění, že vůbec nechápe, o čem to autor píše. Začněme používání neexistujících slov, dobře to přeci pochopíte z kontextu, ale i kontext často chybí. Autor popisuje neexistujícími slovy vyfabulované události a činnosti, které střízlivému člověku nedávají žádný smysl a navíc na sebe často ani nenavazují.
V tomto smyslu mi dílo připomíná práci Dadistů. Představuji si, jak Gibson po dopsání knihy vyndává poslední list z psacího stroje, a všechny stránky důkladně promíchává, co na tom, že na sebe nenavazují stránky ani kapitoly, o to víc to přeci bude Dada, dnes bychom spíš použili termín Cool.
Gibsonův styl mi nejvíc připomíná kreslený vtip, který před týdnem koloval na internetu. Na obrázku vidíme 3 stařenky, kráčející do neznáma. Jedna říká: „Dneska vážně dost fouká“, druhá na to odpoví: „Nene, je teprve sobota“ a třetí uzavře debatu slovy: „Já taky ne. Pojďme raději na víno.“
Knihu jsem poslouchal formou audioknihy a obdivuji výkon interpreta. Jan Teplý ml. odvádí skvělou práci, přesto jsem se nebyl schopen knihu doposlechnout a v polovině jsem ji odložil a už se k poslechu nevrátím.
Hodnotím 10% za invenci a interpretaci.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23. týden)

06.06.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1985 - Hugo Award (Best Novel)
1984 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Neuromancer v seznamech

v Právě čtených34x
v Přečtených766x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených45x
v Knihotéce356x
v Chystám se číst414x
v Chci si koupit114x
v dalších seznamech13x