Neviditeľné ženy přehled

Neviditeľné ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479893/bmid_neviditelne-zeny-V05-479893.jpg 4 65 65

Predstavte si svet, v ktorom: ... vlastníte telefón, ktorý je priveľký do vašej ruky. ... vám lekár predpisuje lieky, ktoré pre vás vôbec nie sú vhodné. ... sa pri autonehode zraníte o 47% častejšie. Ak vám to niečo hovorí, je veľmi pravdepodobné, že ste žena. A čo keby vaša matka dostala infarkt? Pravdepodobne by ste to zistili tak, že by ju pichalo pri srdci a pociťovala by bolesť v ľavej ruke... Ibaže by to tak vôbec nebolo. Prejavy infarktov a srdcových ochorení u žien sú totiž úplne iné: bolesť brucha, vyčerpanie, únava, bolesť hlavy, napínanie na zvracanie. A práve preto zostáva približne 45 % srdcových záchvatov u žien neodhalených. Caroline Criado Perez vo svojej knihe Neviditeľné ženy mapuje, ako sú v súčasnosti potreby žien v spoločnosti rôznymi spôsobmi opomínané. Opiera sa pritom o širokú škálu prípadových štúdií, príbehov a výskumov naprieč celým svetom. Táto kniha vám otvorí oči a úplne zmení váš doterajší pohľad na svet. Zároveň otvára skryté možnosti architektom, dizajnérom, urbanistom, lekárom, politikom... ktorí môžu začať „dizajnovať“ náš svet úplne novým spôsobom, kde ženy a ich potreby budú oveľa viac videné a zohľadňované. Kniha Neviditeľné ženy získala ocenenie Royal Society Science Book a FT Business Book of The Year. Práva boli predané do dvadsiatich troch krajín.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Grada

Invisible Women, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditeľné ženy. Přihlašte se a napište ho.

cornetka
včera 4 z 5

“Provokativní kniha, která vás přiměje dívat se na svět novýma očima.

Ženy tvoří polovinu populace a přesto jsou často v menšině. Je to dané už historicky, kdy vždycky bylo vyzdvihováni pouze muži přesto, že i ženy zastávali důležité úkoly. Staly se vlastně neviditelnými. A právě tato kniha je jakousi výzvou ke změně, aby společnost změnila úhel pohledu na postavení žen.

Kniha obsahuje spoustu podložených statistických údajů. Je vidět, že si autorka dala obrovskou práci s rešeršemi, protože seznam zdrojů je uveden na 70 stranách.

Pro mě to byla velmi zajímavá kniha. Vůbec mi nedocházelo, jak moc jsou ženy opomíjeny a je na ně zapomínáno, tedy aspoň v dřívějších letech. Myslím, že teď se situace zlepšuje, ale stále nás dost často valcují muži. Možnáje to opravdu tím, že ve většině vedoucích pozicích jsou muži, kteří se neptají na názor žen a tak je ani nenapadne, že dané rozhodnutí jim spíšubližuje než aby pomohlo.

Při cteni jsem občas měla pocit, že situace je katastrofální, ale myslím, že u nás to tak hrozné není. Každopádně jsem ráda, ze jsem si knihu přečetla. Poskytla mi zajímavý náhled na postavení muzů a žen ve společnosti, především ve světě.

Knižní střípky
05.10.2024 4 z 5

Faktem je, že obecně se to ví, není to nic nového pod sluncem, ale když se na to podíváte trochu do hloubky, je to až děsivé.

Vůbec se nemusíte bát, že byste se nudili, něčemu nerozuměli, vše je popsáno velice přístupnou a hlavně čtivou formou. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, mnohdy jsem byla fakt vytočená a jsem ráda, že takové knihy jsou k dispozici, protože toto by si měl přečíst každý, muže nevyjímaje, dokonce si myslím, že hlavně ti by si to měli přečíst.

petra.kind
04.09.2024 4 z 5

"Ženy jsou obtížněji měřitelné."... "Ženy mívají složitější cestovní návyky." ... "Má se za to co, že ženská těla (a kromě toho takové těla zvířecích samic) jsou příliš složitá, příliš proměnlivá, a tudíž by bylo příliš drahé je zkoumat."

Jestli jsem někdy trpěla přehnaným optimismem, že se situace žen (které tvoří polovinu populace!) zlepšuje, tak mě asi definitivně přešel. Nejen o tom, jak nás (ženy) to stojí zdraví a životy. Nebo jak nás (společnost - takže i muže! halo!) to stojí peníze.

Souhlasím s tím, že je knížka "napsána s energií, vtipem a jiskřivou inteligencí", nicméně ani to mě neuchránilo před pocity frustrace a vzteku. Tohle bude ještě dlouhá cesta...

Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

15.04.2024

Zajatkyně, Převozník a další knižní novinky (12. týden)

17.03.2024

Kniha Neviditeľné ženy v seznamech