Neviditelný přehled
Jaroslav Havlíček
Z díla prozaika Jaroslava Havlíčka se dodnes těší mimořádné čtenářské pozornosti zejména jeho pronikavé psychologické romány, v nichž se projevuje jeho umění nelítostné analytické psychologičnosti a groteskní tragičnosti. Ve svém románě Neviditelný z roku 1937 zachycuje postavu mladého, sobeckého a vypočítavého muže, který s chladnou sebeironií líčí svůj životní příběh, jímž se dovršuje zhouba jeho rodiny stižené rodovou kletbou - dědičným šílenstvím.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditelný. Přihlašte se a napište ho.
Uf, to teda byla síla. Musím říct, že mě to psychicky hodně vyřídilo, jenom tu knihu číst. Často jsem byl bezdůvodně naštvaný a znechucený světem kolem sebe, a měl jsem co dělat abych neupadal do deprese, i když kolem mě bylo veselo. Ale nešlo přestat číst, byl jsem zvědavý, jak to všechno dopadne. Budu si muset teď přečíst něco vtipného, nebo alespoň "pozitivního" abych se trochu srovnal.
Mistrovsky vygradovaný psychologický román s hrdinou/vypravěčem bez skrupulí, kterého jeho chladný kalkul uvězní v pasti, odkud není úniku. Svým způsobem velmi originální zobrazení pozvolna gradující až kulminující ničivé neviditelné síly iracionality a šílenství, která jakoby nic rozmetá celou rodinu a její jmění, a proti níž nezmůže nic ani chladně kalkulující manipulátor. Ten sám je ostatně vykonavatelem, hybatelem této ničivé síly, která je i jeho vlastní zkázou.
Romeo, Julie a tma + dalších 23 eknih zdarma ke stažení
15.10.2024
„Lidé nade vše milují svou lenost.“
Kniha Neviditelný v seznamech
v Přečtených | 1 124x |
zfilmováno napětí psychologické romány šílenství 20. léta 20. století rozhlasové zpracování rodinná tajemství sňatky z rozumu české romány
1963 | Neviditelný |
1957 | Petrolejové lampy |
1940 | Helimadoe |
1939 | Ta třetí |
1999 | Muž sedmi sester |
Ne nadarmo patří Jaroslav Havlíček k absolutním klasikům naší literatury. Nejvíc je to vidět právě na Neviditelném, protože jeho styl psaní je natolik živý a současný, že ho bez problémů rozklíčuje i moderní čtenář a nebude se jím trápit. Děj je navíc hodně atraktivní a nadčasový, protože zpracovává těžké téma prokletí psychických nemocí a jejich dědičnost. A dělá to opravdu důsledně, protože jeho studie propadání šílenství a různým bludům je vskutku detailní a neopomíjí žádné aspekty. Autor velmi dobře popisuje, jak moc podobné záležitosti ničí život rodiny a prakticky je soustředí jen na jednu věc, protože na ostatní není čas. Možná trochu odvážně udělal hlavního hrdinu z člověka, který není úplně sympatický, ba naopak je dost vypočítavý, chladný a arogantní, nicméně v průběhu děje ho čtenář přece jen chápe, ačkoli jeho úděl může působit jako něco podobného oné pověstné karmě, která je zdarma. Těžko říct, zda to autor ve své době tak myslel, ale knihu můžeme chápat i jako metaforu určitého ustupování a potlačování vážného problému, který později stejně vybouchne do obličeje a je ještě větších rozměrů než v počátcích. Sympatické je i to, že Havlíček nijak nevyměkne a i samotný závěr koresponduje s předchozím dějem a hlavního hrdinu nechá ve své podstatě dál trpět a pohybovat se v kruhu, z něhož není cesta ven. Nebýt trochu zdlouhavějších pasáží zejména na začátku a zhruba uprostřed, zasloužila by kniha plný počet. Takhle "jen" 90 %.