Nezhašený měsíc přehled

Nezhašený měsíc
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225709/bmid_nezhaseny-mesic-225709.jpg 5 4 4

Soubor povídek (Povídka o tom, jak vznikají povídky. Vítr člověčiny, Gregotrimontána, Zloději, Město větrů, Věčně na služební cestě, Jeho veličenstvo kneeb Piter Komandor, Odchod ledů, Povídka o nezhašeném měsíci, Třetí metropol) významného sovětského spisovatele, publikujícího již před první světovou válkou, v době kultu umlčeného a po XX. sjezdu strany rehabilitovaného. Povídky formou novátorské, tematicky zpracovávající náměty milostnéhotrojúhelníku,narušené vztahy mezi mužem a ženou i vztahy otců a dětí a předznamenávající bezduchou brutalitu budoucích let kultu osobnosti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Sobranije sočiněnij , 1930


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nezhašený měsíc. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Miko-man
20.11.2022 5 z 5

Několik dobrých a originálních povídek z Ruska 20.let minulého století, ale novela Třetí metropol zabírající téměř polovinu knížky je doslova "mindblowing". Stojí to za to už jen kvůli tomuhle.

sika444
04.11.2019 3 z 5

První tři povídky jsou krásné, ostatní jsou slabší. U Pilňaka čtenář nikdy neví, zda je za stylem jeho psaní neobratnost, anebo je to autorský záměr. Při čtení Povídky o nezhašeném měsíci člověka mrazí, protože tento text stál Pilňaka život. Při jejím psaní se inspiroval záhadnou smrtí Michaila Vasiljeviče Frunzeho, který byl v roce 1925 operován a po operaci zemřel na otravu. Už tehdy se rozšířily zvěsti, že Frunze zemřel na Stalinův příkaz (byl podporovatelem Stalinova hlavního protivníka Zinověva a byl příliš zdatný voják a a dobrý teoretik, takže Stalin měl mnoho důvodů se ho jako svého potencionálního odpůrce zbavit). V časopiseckém vydání povídky v jejím úvodu Pilňak napsal, že Frunzeho znal osobně , avšak o jeho smrti nezná podrobnosti a nechtěl o ní napsat reportáž. Časopis byl však posléze zabaven a jeho vydavatelé se museli omluvit. Pilňak byl zatčen 28.10.1937, 21.4.1938 se ocitnul před Vojenským kolegiem Nejvyššího soudu SSSR, byl obviněn ze špionáže ve prospěch Japonska a odsouzen k trestu smrti. Zastřelen byl téhož dne.V roce 1956 byl rehabilitován.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nezhašený měsíc v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Boris Andrejevič Pilňak (p)
ruská, 1894 - 1937
1990  65%Nahý rok
1968  90%Nezhašený měsíc
1932  40%Stavíme přehradu (Volha se vlévá do Kaspického moře)
2022  0%Stroje a vlky