Nezval: Básník a jeho syn (2024) | Databáze knih

Nezval: Básník a jeho syn přehled

Nezval: Básník a jeho syn
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547902/bmid_nezval-basnik-a-jeho-syn.jpg 5 13 13

Kniha Nezval. Básník a jeho syn přináší politický a společenský portrét Vítězslava Nezvala (1900-1958), jednoho z největších českých básníků 20. století. Představuje hloubkovou sondu, přibližující přerod uznávaného umělce v exponenta stalinistické propagandy, a líčí dramata, kauzy a souvislosti s tím spojené. V neposlední řadě též mapuje širší veřejnosti zcela neznámý život Nezvalova syna Roberta, který by letos oslavil 70. narozeniny. Ústřední téma Nezvalova životního příběhu je ryze faustovské - znovu a znovu se v něm vrací touha po epochálním společenském úspěchu a ceny, kterou je nutné za něj zaplatit. A to jak v časech první republiky, tak především po roce 1945, respektive 1948, kdy si svou životní úroveň rozhodl vykupovat umělecky velmi spornými počiny a bezmeznou loajalitou vůči komunistickému režimu. Že šlo o cenu příliš vysokou, pocítil jak Nezval sám, tak jeho syn. Text, vycházející z mnoha osobních svědectví, vzpomínek a bezpočtu archivních dokumentů, ilustruje více než sto dvacet málo známých nebo dosud nepublikovaných fotografií a faksimilií. Básníkův přítel Jan Werich kdysi řekl, že kdyby Nezval žil v jiné zemi, byly by o tomto výjimečném muži napsány dvě tlusté knihy. Jedna pro a jedna proti. Přestože žijeme již ve 21. století, žádné takové dosud nevyšly. Tato je první a spojuje v sobě oba pohledy.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nezval: Básník a jeho syn. Přihlašte se a napište ho.

purie
05.01.2025 5 z 5

Koncem loňského, vlastně už předloňského roku, jsem při čtení Toyen A. Sedláčkové a Prahy avantgardní K. Pioreckého hledal současnou knihu, která by objektivně hodnotila dílo a osobu V. Nezvala, a žádnou jsem nenašel. Proto mi tato udělala radost, hledal jsem přesně takovou.
Nápad propojit osud básníka Nezvala s osudem jeho syna mi přijde výborný, přesněji a celistvěji z něj vyplývá, jak bezohledný a sobecký V.N. byl a jaké měli jeho jednání a životní styl důsledky ještě dlouho po jeho smrti.
Je to zároveň i kniha, mimo jiné, o době nejtužšího komunismu, jejíž obludnost lze na osudech obou Nezvalů, ale i jejich blízkých a spoustě dalších - literátů, umělců, společensky aktivních lidí - velmi dobře vidět a doložit.
V.N. měl nepochybně talent psát dokonalé verše, navzdory osobním zkušenostem to potvrzuje i řada jeho odpůrců nebo lidí, které poškodil (M. C. Putna, nepletu-li se, kdesi označil Nezvalova Edisona za jediné české literární dílo, které mělo šanci ve své době dosáhnout světového významu), byl inteligentní a spoustě věcí, které se kolem něj děly, velmi dobře rozuměl a věděl o nich.
O to lidsky zvrácenější je, jakého jednání byl schopen, ke své manželce, "ženám svých dětí", letitým přátelům a dalším blízkým - zástup těch, kteří ho zavrhli nebo s ním přerušili kontakty, a naopak bídný kredit jeho podporovatelů, posluhovačů a sympatizantů, je vypovídající.

Za všechny snad Alfréd Radok (s.357): "Moje poznání Nezvala jako člověka, ..., je to nejobludnější, co jsem kdy prožil a pochopil. Bezcharakterní egoista, jenž má jedinou lásku - peníze."

milan.valden
30.12.2024 4 z 5

Objemná kniha Nezval. Básník a jeho syn novinářky a publicistky a Krystyny Wanatowiczové (*1979) je dobře napsaná biografie přesně podle mého gusta: v jejím středu stojí rozporuplná osobnost a její život je zasazen do širokého rámce turbulentní doby; navíc je tu ještě tragický příběh syna. Básník a spisovatel Vítězslav Nezval (1900–1958) se ve 20. a 30. letech proslavil jako spoluzakladatel poetismu a vůdčí osobnost českého surrealismu. Díla jako Pantomima, Podivuhodný kouzelník, Akrobat, Edison, Básně noci, Sbohem a šáteček, Žena v množném čísle, Absolutní hrobař, Praha s prsty deště nebo Pražský chodec, antologie Moderní básnické směry a volná veršovaná dramatizace Prévostovy Manon Lescaut patří k tomu nejlepšímu, co v české poezii a literatuře vzniklo. Jenže Nezval byl taky komunista, který se pro slávu a peníze dal do služeb propagandy a ve stylu socialistického realismu oslavoval Lenina, Stalina, Gottwalda, Sovětský svaz, komunisty a hřímal proti buržoazii a kapitalistické společnosti (Veliký orloj, Stalin, Zpěv míru, Z domoviny, Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou aj.). Zveršovat dokázal vše, a tak je jeho rozsáhlé dílo plné na jedné straně geniálních veršů a na druhé straně děl pochybné, nízké úrovně.
Poživačný a bezohledný básník, přesvědčený o vlastní genialitě, kašlal na morálku i v osobním životě a vedl paralelní vztahy s milenkami, z nichž z jednoho se narodil syn Robert (s tanečnicí Olgou Jungovou) a z dalšího ještě pravděpodobně dcera (s ruskou překladatelkou). Nezval si plnými doušky užíval postavení národního básníka, byl nedotknutelný a těžil z přátelství zejména s komunistickým politikem Václavem Kopeckým. Je sice pravda, že občas dokázal svůj vliv použít ve prospěch pronásledovaných osob, ale vždy jen tak, aby to jemu neublížilo.
Výstižně Nezvala popsal Jan Werich: "koule geniality, hoven a perel". Také podotkl, že kdyby Nezval patřil k jinému národu, byly by "dvě tlusté knihy napsány o tomto tlustém muži; jedna pro a jedna proti". Autorka biografie se úspěšně pokusila o první tlustou knihu, která má v sobě pro i proti, přičemž se zaměřila zejména na období, kdy Nezval věrně sloužil komunistické propagandě. Podrobně líčí nejen jeho život a dílo, ale i praktiky komunistů a dění v Československu. Jan Zábrana si o Nezvalovi do deníku napsal: "Nezval byl bezcharakterní svině. Ano, správně. Nezval byl geniální básník. Ano, správně."
V poslední části líčí autorka i krátký život básníkova syna Roberta Nezvala (1954–1971), kluka nešťastného osudu, který byl od narození stylizován do podoby pokračovatele geniálního otce, což nikdy nemohl naplnit. Zahrál si malou roli v Jirešově filmové adaptaci Nezvalova románu Valerie a týden divů (1970) a v roce 1971 spáchal v 16 letech sebevraždu. V poslední části knihy bych asi dost krátil, ale jinak jsem nadmíru spokojen. Součástí jsou i bohaté obrazové materiály.

derrry
20.12.2024 5 z 5

Suverénně napsaná kronika doby i biografie Mistra. Spíše než literární rozbor historická analýza, v níž se je Nezval vykreslen jako pragmatik a egoista, který "jde s dobou". Chválím i část věnovanou jeho nemanželskému synovi, která zase zachycuje deziluzi po pražském jaru a nastupující normalizaci i to, jak dokáže slavné jméno zničit lidský život. Řadím vedle Čornejova Žižky do top 4.

Ocenění knihy (1)

2024 - Kniha roku Lidových novin