Nikdykde přehled
Neil Gaiman
Audiokniha Nikdykde od Neila Gaimana vás vezme do neskutečného světa Podlondýna... Vypráví Matouš Ruml. Vítejte v Podlondýně, světě oživlých mytologií, o kterém se vám ani nesnilo Richard Mayhew je docela obyčejný mladý Londýňan, který jednoho dne při cestě na důležitou večeři se svou snoubenkou pomůže otrhané zraněné dívce. V tom okamžiku se však jeho život obrátí vzhůru nohama. Labyrin Podlondýna, drsného světa pod slupkou všedního velkoměsta, Richarda vtáhne jediným kmitnutím krysího ocásku a on brzy zjišťuje, že cesta zpět nebude vůbec jednoduchá. Zvlášť když se tak osudově zapletl do záležitostí lady Dvířky. Pomůže mu šarmantní markýz de Carabas, inteligentní krysy nebo snad padlý anděl, uprchlý ze zničené Atlantidy? A chce se vůbec vrátit?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno:Originální název:
Neverwhere, 1998
Interpreti: Matouš Ruml
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nikdykde. Přihlašte se a napište ho.

Spokojena s Hvězdným prachem střihla jsem si další pohádku a odpočinula si u ní dokonale, zároveň se pobavila a pěkně si zafantazírovala. Podlondýn je skvěle vymyšlený. V jednom zátahu, protože jsem neměla dost, jsem shlédla televizní sérii a i ta mě dokonale uspokojila, a to i obsazením, které až na drobnosti zcela naplnilo mé představy. Markýz de Carabas je dokonce předstihl. Mohu jen doporučit pro chvíle, kdy je potřeba nepříliš náročné, avšak chytré a zábavné četby. Jjjjo!

Knižka je dobrá, so zaujímavými postavami. Kniha je Richardovi Mayhewovi, ktorý sa po záchrane neznámej dievčiny "prepadol" do sveta Dolného Londýna. Dolný Londýn v sebe skrýva veľa nástrach a veľa nezvyčajných vecí.
Richard sa z núdze pripojí k dievčaťu na jej ceste po patraní po objednávateľovi vrahoch jej rodiny, dúfajúc, že nájde spôsob, ako sa vrátiť späť do Horného Londýna.
„Richard si všiml, že události jsou zbabělé: nikdy nechodí samy. Vždycky se jich nahrne celá řada a zasypou ho najednou.“
„Vždycky jsem tvrdil, že urážky jsou útočištěm neschopných a výhrůžky azylem hlupáků.“
Ocenění knihy (1)
1998 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Fantasy)
Kniha Nikdykde v seznamech
v Přečtených | 3 334x |
v Mé knihovně | 882x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Londýn nadpřirození tvorové tajemství městská (urban) fantasy metro zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2006 | ![]() |
1997 | ![]() |
2001 | ![]() |
2017 | ![]() |
2015 | ![]() |
Dílo stojí za povšimnutí. Hlavní postava, Richard Mayhew, nebude z těch nejoblíbenějších, které si okamžitě zamilujete. Spíš může mít o něj čtenář celou dobu jisté obavy, cítit k němu soucit zbarvený lehkým opovržením. Ani Dvířka nedokáže moc chytit za srdce. Ale asi právě proto mi postavy připadaly reálné, jako vystřižené ze skutečného světa. A přece jen něco se v těch jejich charakterech objevit dalo, i když jen malé plamínky a třeba až na konci.
Markýz de Carabas je v porovnání s nimi naprosto mimořádná postava, na které se autor mohl vyřádit od zjevu až po skryté kouty jeho duše.
Příběh sám o sobě byl pěkný a objevovaly se v něm zajímavé nápady. Nicméně do dokonalosti tomu něco chybělo, nedokážu přesně vyjádřit, co to mělo být.