Noci (31 básní) přehled
Alfred de Musset
Sbírka milostné lyriky jednoho z předních představitelů francouzského romantismu, jejíž některé verše byly inspirovány G. Sandovou. Charakter této lyriky jako lyriky milostné se vymyká tradicím žánru; autor zde neuvádí konkrétní životní fakta a omezuje se jen na duševní prožívání. Ve třech Nocích (Květnová noc, Srpnová noc, Říjnová noc) volí formu rozhovoru s nemytologicky pojatou Múzou, blízkou spíše nějaké ideální ženské bytosti. Vrcholným tématem tohoto cyklu je vztah mezi bolestí a tvůrčí činností. Básník zde odhaluje, že zdrojem poezie je daleko více bolest než poklidné štěstí.... celý text
Literatura světová Poezie
Vydáno: 1970 , Mladá frontaOriginální název:
Les Nuits et autres poèmes, 1835
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noci (31 básní). Přihlašte se a napište ho.
Navzdory mému hodnocení tato sbírka obsahuje opravdu krásné kousky, velice vydařené, např. Sbohem.
Kniha Noci (31 básní) v seznamech
Část díla
1957 | Zpověď dítěte svého věku |
1970 | Noci (31 básní) |
2006 | Lorenzaccio |
1981 | Pět romantických siluet |
2011 | Marianniny rozmary / Neradno s láskou zahrávat si |
Zatímco Koptův překlad Apollinairových Alkoholů působí občas dost antikvárně a poněkud víc expresivně, než by bylo zdrávo, tady je jeho jazyk o něco víc svěží. Jeho Musset v sobě má jistou jistou klasicizující dikci i temný podtón, který je pro romantismus velmi důležitý.