Nočný rozhovor přehled

Nočný rozhovor
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122721/bmid_nocny-rozhovor-1Xv-122721.jpg 5 106 106

Bývalý vězeň koncentračního tábora a nevítaný Ausländer se vrací po válce do zničených Drážďan, aby našel svou bývalou lásku, místní Němku. V hotelu se seznámí s mladou recepční a tráví spolu dlouhé hodiny rozhovorem. On ji vypráví o své nenávisti a lásce k Němcům, o ztracených letech, o mrtvých kamarádech. Ona se mu svěří se svým stigmatem dcery aktivního nacisty, velitele zajateckého tábora, který byl po válce popraven za válečné zločiny. V knize je velmi sugestivně popsán letecký útok na Drážďany 14.února 1945.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nočný rozhovor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

readman
28.01.2024 5 z 5

Ako som to niekde tento týždeň zaznamenal, história se neopakuje, história sa rýmuje. V knihe som videl v prvom rade veľa podobností s dnešným svetom, tie dialógy sú napísané výborne a dávajú plno podnetov k zamysleniu sa vzhľadom k súčasnej situácii.

vvikingg
12.12.2023 5 z 5

Mňačko psát umí ,tuhle knihu jsem četl před pár lety a opět jsem se k ní vrátil. Otravný cizinec, lästige ausländer se vrací po 20 letech do Drážďan, kde tehdy žil, šmelil s tabákem, navštěvoval pochybné podniky a zamiloval se do německé ženy. Svůj příběh vypráví mladé recepční, která se přestěhovala z tehdejšího NSR do NDR, kvůli minulosti otce, který byl prohlášen za válečného zločince, podílel se po náletu na Drážďany na popravách spojeneckých pilotů. Mladá Němka při sklence vína s cizincem, tuto spojitost s Drážďany sdělí cizinci a noc se odvijí ve vzpomínkách obou aktérů. Mňačko a jeho knihy byly před 1989 zakázané, jeho knihy se nehodily tehdejšímu režimu do krámu (Jak chutná moc). Osud Drážďan byl tehdy tabu, vítězové píšou dějiny, dnes víme, že v podstatě šlo o nesmyslný nálet z hlediska vojenské strategie, ve městě nebyl zbrojní průmysl ani větší soustředění německých vojsk, byli zde ale desítky tisíc válečných uprchlíků. Zář z hořících Drážďan v únoru 1945 byla vidět i v Ústí nad Labem. Kurt Vonnegut ,tehdy válečný uprchlík popsal tuto apokalypsu v knize Jatka č.5.


sajanka
02.11.2023 5 z 5

Pro mě nejlepší kniha od autora. Četla jsem ji jako první a od té doby jsem vyhledávala jeho knihy, bylo to dost těžké, vzhledem k tomu, že byly zakázané.
Byla jsem strašně ráda, když jsem sehnala ještě dvě: Jak chudná moc a Opožděné reportáže.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nočný rozhovor v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených126x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených17x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x