Nokturno přehled
Zdeněk Mahler
Sugestivní dokumentární rekonstrukce skutečného příběhu. Soukromá tragédie jedné rodiny na pozadí historických událostí. Nové vydání novely populárního autora Zdeňka Mahlera (*1928), který podle této knihy napsal scénář k celovečernímu filmu Lidice, jenž vstupuje do českých kin na konci května 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nokturno. Přihlašte se a napište ho.
Velmi zajímavé a čtivé pojetí lidické tragédie. Pohled z jiného úhlu, pohled subtilní a přitom silný. Mahler jako vždy skvělý.
Několik dějových linek v drobné knížečce drží překvapivě dobře pohromadě, přestože se navzájem propojují jen okrajově. Na druhou stranu jsou okolnosti atentátu dobře známé a tisíckrát převyprávěné v obrazové i textové formě, takže jejich další přežvykování může leckomu připadat zbytečné. Obzvláště když hlavní motiv je dostatečně silný natolik, aby celý děj unesl sám.
Trochu mi vadilo mísení reálných událostí s fabulacemi; třeba snahy o ponor do mysli parašutistů nebo náčrt Heydrichova sexuálního života. To má v literatuře nepochybně své místo, ale těžko pak lze výsledek nezývat dokumentární rekonstrukcí.
Vzhledem k inzerci na obálce jednoho z novějších vydání a zároveň osobě autora předlohy a scénáře v jednom se nelze ubránit srovnání s filmem. Kniha má na své straně výhodu absence opravdu hrůzné hudby a hloupé úvodní pětiminutovky (probodnut nožem při krájení dortu - to jako vážně?), přesto u mě film vítězí právě kvůli zaměření se na Lidice a příběh jednoho z mála přeživších tragédie.
Je dobře znát, že Lidice jsou Mahlerovým celoživotním tématem. Nokturno ve mně vzbudilo chuť zajímat se víc o jeho tvorbu.
Kniha Nokturno v seznamech
2011 | Muž, který přežil Lidice |
2007 | Ano, Masaryk |
2003 | Katedrála |
2011 | Nokturno |
1998 | Spirituál bílého muže aneb Dvořák v Americe |
Čtivé, poutavé, příjemný styl, opět velmi kvalitní užití jazyka.