Muž, který přežil Lidice přehled

Muž, který přežil Lidice
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76591/bmid_muz-ktery-prezil-lidice.png 4 123 123

Novela Muž, který přežil Lidice je volnou, rozšířenou a necenzurovanou autorskou verzí textu Nokturno. Muž, který přežil Lidice je rozšířenou variací na známé téma lidické tragédie, která se stala předlohou českého filmu Lidice. Novela je založená na skutečném příběhu muže, který jako jediný přežil vyhlazení Lidic díky tomu, že si právě odpykával trest za vraždu. V krátkých poetických obrazech je načrtnuta rodinná tragédie Františka Šímy, obyvatele obce Lidice, která se prolíná s neštěstím českého národa v čase německé okupace. Otec při hádce zabije svého syna, což mu paradoxně zachrání život. O zničení obce, kterou po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vypálili jako odplatu nacisté, se ve vězení vůbec nedozvěděl. Po propuštění z vězení se o Vánocích 1942 vrací domů...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž, který přežil Lidice. Přihlašte se a napište ho.

čef
30.06.2023 4 z 5

Historie Lidic a jejich obyvatel v době 2. světové války nelze zhustit na pár stránek. Autor se o to pokusil a určitý dojem kniha určitě vyvolá, ale k úplnosti všech událostí je to málo. Trochu přelétavý styl vyprávění taky asi příliš nenadchne a tak nevím, kdo by si knihu dnes ještě přečetl, v hodinách dějepisu by však nějaký dospívající mohl po jejím přečtení zazářit.

Pafča88
01.04.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila... Čtivá, stručná. Před x lety jsem viděla film, tak jsem si příběh připomněla.

Licie84
06.06.2021 5 z 5

Stručné,ale hodně čtivé. Film jsem zatím neviděla, ale po přečtení knihy jsem na něj zvědavá.

Kniha Muž, který přežil Lidice v seznamech