Normálni ľudia přehled

Normálni ľudia
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432418/bmid_normalni-ludia-rtL-432418.jpg 4 908 908

Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti. Víťaz Costa Novel Award za najlepší román roka 2018, nominácia na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a množstvo ďalších cien. Connell a Marianne pochádzajú z jedného malého mestečka na západe Írska, no zdá sa, že tam sa podobnosť medzi nimi končí. Connell je v škole obľúbený, zatiaľ čo Marianne je samotárka. Marianne je z bohatej rodiny, Connel vyrastal bez otca a jeho matka je upratovačka. Keď však jedného dňa nadviažu rozhovor – síce trápny, no strhujúci – spustia lavínu, ktorá navždy zmení ich životy. Normálni ľudia sú príbehom o neprekonateľnej fascinácii, priateľstve a láske. O ľuďoch, ktorých vzájomná príťažlivosť a zároveň neznesiteľná vzdialenosť dovádzajú k poznaniu, že nemôžu byť spolu ani jeden bez druhého. Podáva svedectvo o tom, aké ťažké je zmeniť sa, stať sa tým, čo považujeme za „normálne“. A s dojímavou nehou odkrýva, ako nás život učí manévrovať v priestore medzi sexom a mocou, tendenciou zraňovať a byť zraňovaný, túžbou milovať a byť milovaný.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lindeni

Normal People, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Normálni ľudia. Přihlašte se a napište ho.

parxel
13.11.2024 5 z 5

Normální lidi je román o lásce, o hledání a pozvání vlastní sexuality, o přátelství a o mnoha dalších tématech. Je to takový přímý pohled do života a duše dnešních dospívajících lidí. Nemusí se nám to líbit, nemusíme s tím souhlasit, ale tak to prostě je.

Podle mého názoru příběh Mariann a Connella velmi dobře vystihuje to, že dnes nejsou žádné pravidla a hranice pro vztahy a sexualitu. Všechno je možné a je v tom pěkný zmatek. Lidé velmi obtížně nachází to, v čem se cítí dobře. Lépe to asi nedovedu vyjádřit.

Kniha se rovněž dočkala seriálového zpracování, které podle mého názoru v mnoha ohledech předčí svou knižní předlohu. Jednak skvělými hereckými výkony hlavních protagonistů Daisy Edgar-Jones a Paul Mescala a dále skvělým hudebním doprovodem.

Podle mého názoru se jedná o skvělý román, který si zaslouží plný počet hvězd. Je velmi čtivý a po jeho přečtení na vás čeká ještě lepší seriál.

kaja77
29.10.2024 3 z 5

Asi jsem jinde díky věku nebo nevím čím to je, ale nějak jsem se totálně minula s Marianne a taky s Connellem. Oba divní, jejich vztah divný, způsob jak si věci neříkali byl divný.... hmmmm. Prostě nejsem cílovka tak to asi nevnímám tak, jak bych měla/mohla.

ujira
23.07.2024 5 z 5

Velmi čtivá, soudobá, mladistvá, romantická a dokonce existenciální literatura z vysokoškolského prostředí. Autorka, ač mladá, vzbuzuje naději na ještě lepší knihy.

Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020

Knižní novinky (11. týden)

08.03.2020

Marianne měla pocit, jako by se její život odehrával kdesi daleko, bez ní, a ona neví, jestli někdy zjistí kde a stane se jeho součástí. Tenhle pocit dostávala ve škole často a nebyl spojený s nějakými konkrétními představami, jak ten reálný život vypadá nebo jaký je. Věděla jen, že až začne, nebude si ho muset představovat.

Connell byl nádherný. Mariannu napadlo, že by ho strašně ráda viděla při sexu - s kýmkoliv, nemusí to být ona. Bylo by krásné ho jen vidět.

Reagovala na jeho přítomnost úplně mikroskopicky, jako by dokázala onemocnět i z obyčejného pohybu jeho dechu.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (2)

2019 - British Book Awards (Fiction Book of the Year)
2018 - Costa Book Awards (Novel Award)

Kniha Normálni ľudia v seznamech

v Přečtených1 221x