Norské dřevo přehled

Norské dřevo
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473407/bmid_norske-drevo-ASM-473407.png 4 4565 4565

V románu nejvýznamnějšího japonského spisovatele současnosti se skrývá fantastický, romantický i tragický milostný příběh. Čtenář však neunikne směsici japonských reálií, psychologickým portrétům hrdinů ani scénám vášně a nespoutaného sexu. Román vyšel japonsky v roce 1987, byl přeložen do 36 jazyků a celkově se ho prodalo přes 9 milionů výtisků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

ノルウェイの森 - Noruwei no mori , 1987


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Norské dřevo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (742)

Vilma_de_Bilna
předevčírem 2 z 5

Lacná pornografia zahalená rúškom melancholickej depresie.

coquus
04.06.2024 5 z 5

Tato kniha je jedna z mála, u nichž jsem po dočtení zalitoval, že není delší. Příběh se zdá být na první pohled docela jednoduchý, ale je podán dost do hloubky, což je jeho jednoznačně silnou stránkou. Autor zkrátka umí čtenáře strhnout popisem úvah a motivů jednání jednotlivých osob a zároveň v něm vyvolat pocit sympatií k téměř všem postavám. To vše má v kombinací se zvláštní posmutnělou atmosférou celého příběhu za následek i silný a dlouho přetrvávající dojem z celé knihy. Doporučuji.

„Kdybych četl to, co všichni ostatní, nakonec bych ještě začal i uvažovat jako všichni ostatní.“


RyxiraAmyGinger
01.06.2024 5 z 5

Teď tady čtu ještě anotaci a musím se smát: "scény nespoutaného sexu." Co je na orálním sexu nespoutaného, haha.

Od Murakamiho jsem toho zatím moc nečetla a kdyby se mě někdo zeptal na mého oblíbeného prozaika, určitě by jeho jméno nepadlo. Ovšem kdykoli na něj narazím, jsem vztažena do jeho strohé a elegantní - snad prostě "japonské" - poetiky. Jeho knížky jsou pro mě asi nejzajímavější tím, že nikdy nevím, jak se vyvinou. Skoro bych řekla, že tam schází katarze... hrdina pořád něco rozplétá a rozplétá, až si nakonec musí přiznat, že to nerozplete a bum! konec zvonec. Nejinak je tomu i v Tóruově příběhu. Jako hrdina mi připadal docela pasivní. Jako by vždy jen reagoval, ale nikdy nebyl původcem děje (pouze *ukal všechny ženy okolo). Každopádně mě to ale bavilo a za čas si od Murakamiho zase něco s chutí přečtu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


Citáty z knihy (8)

Je třeba neztrácet naději a dál pokračovat v rozmotávání jedné nitě po druhé. I když může situace vypadat sebehůř, každá nit má někde svůj konec. I když je všude jen tma, musíme se v ní začít rozkoukávat.


My všichni, zdraví i nemocní, jsme jen nedokonalé lidské bytosti žijící v nedokonalém světě. V životě nemůžeš všechno přeměřovat podle pravítka … Dej věcem volnost a ony si samy najdou cestu.


Než se ale rozpomenu, chvíli to trvá. A jak jdou léta, je ta chvíle čím dál tím delší. Smutné, ale je to tak. Co kdysi trvalo jen pět vteřin, prodloužil čas na deset, pak na třicet vteřin a nakonec na minutu. Ta doba se prodlužuje jako večerní stíny, A už brzdy nejspíš všechno nadobro propadne noci.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Norské dřevo v seznamech

v Právě čtených93x
v Přečtených6 929x
ve Čtenářské výzvě1 151x
v Doporučených546x
v Knihotéce1 215x
v Chystám se číst1 529x
v Chci si koupit276x
v dalších seznamech35x