Norské dřevo přehled

Norské dřevo
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545468/bmid_norske-drevo.jpg 4 4612 4612

V románu nejvýznamnějšího japonského spisovatele současnosti se skrývá fantastický, romantický i tragický milostný příběh. Čtenář však „neunikne“ směsici japonských reálií, psychologickým portrétům hrdinů ani scénám vášně a nespoutaného sexu. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím Odeon v roce 2002.

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

ノルウェイの森 (Noruwei no mori), 1987


Interpreti: Klára Issová , Jana Stryková , Filip Čapka
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Norské dřevo. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (746)

beaneater
09.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Číst tuto knihu bylo jako číst umělecké dílo, mistrovské dílo. Murakamiho jsem četla poprvé a chápu, proč jsou tu lidé, kteří buďto jeho díla nenávidí nebo ho naprosto milují. A já patřím k lidem, který je naprosto šíleně miluje. Jeho styl psaní je tak krásný, že mi dělá radost na duši. Číst ho bylo jako poslouchat krásnou smutnou písničku, která ve vás vyvolává nostalgii a vy brečíte ne kvůli smutku, ale kvůli tomu, jak je to krásné.
Hrozně by mě zajímalo, co se stalo se Storm Trooperem, že takhle zmizel. Naoko také zmizela velmi nečekaně. Její smrt pro mě byla upřímně šok, nemohla jsem pokračovat ve čtení. Pociťovala jsem stejně zničené emoce jako Watanabe a byla jsem ráda, že nedovolil temnotě, aby ho pohltila jako Kizukiho nebo Naoko. Když si vybral Midori místo Naoko, v podstatě si vybral žít a jít dál a nebýt na druhé straně s mrtvými.

Některé popisy žen, které Watanabe potkal, mohou znít divně nebo dokonce kontroverzně. Ale je to přece jen z pohledu dospívajícího muže.

Kllara
10.07.2024 3 z 5

Na úvod musím pochválit, že kniha je velmi čtivá. Jednotlivé postavy jsou zajímavé a jde vidět, že se jim autor snažil vdechnout jedinečnou esenci. Rozhovory v této knize jsou poutavě sepsané a skvěle je také zachycená spletitá síť mezilidských vztahů. Ale čekala jsem tak nějak víc, možná trošku větší hloubku a myšlenku. Je mi samozřejmě jasné, že kniha spíše zachycuje existenciální prázdnotu a má především vyvolávat emoce, ale je tenká hranice mezi takovým druhem umění a knihou, která má zkrátka a pouze plytký děj. Osobně mám pocit, že tato kniha je někde na pomezí této hranice a nejsem si jistá, na kterou stranu bych ji zařadila. Také se zde vyskytuje pár pro mě přestřelených pasáží, u kterých si říkám, zda byly opravdu nutné.


tereza0319
04.07.2024 5 z 5

Skvělý výkon Filipa Čapky v audioknize.

všechny komentáře

Související novinky (2)

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


Citáty z knihy (8)

Je třeba neztrácet naději a dál pokračovat v rozmotávání jedné nitě po druhé. I když může situace vypadat sebehůř, každá nit má někde svůj konec. I když je všude jen tma, musíme se v ní začít rozkoukávat.


My všichni, zdraví i nemocní, jsme jen nedokonalé lidské bytosti žijící v nedokonalém světě. V životě nemůžeš všechno přeměřovat podle pravítka … Dej věcem volnost a ony si samy najdou cestu.


Než se ale rozpomenu, chvíli to trvá. A jak jdou léta, je ta chvíle čím dál tím delší. Smutné, ale je to tak. Co kdysi trvalo jen pět vteřin, prodloužil čas na deset, pak na třicet vteřin a nakonec na minutu. Ta doba se prodlužuje jako večerní stíny, A už brzdy nejspíš všechno nadobro propadne noci.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Norské dřevo v seznamech

v Právě čtených101x
v Přečtených7 018x
ve Čtenářské výzvě1 159x
v Doporučených551x
v Knihotéce1 228x
v Chystám se číst1 545x
v Chci si koupit279x
v dalších seznamech40x