Nová astronomie přehled
Johannes Kepler
Stručný výbor z Keplerova díla Nová astronomie. Nabízí obsáhlý úvod ke spisu, překlad kapitol 57-60 obsahující stěžejní myšlenky díla. Překlad je doplněn o dva doprovodné texty, ty vysvětlují okolnosti vzniku díla a jeho význam pro dějiny vědy.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nová astronomie. Přihlašte se a napište ho.
Vážně moc pěkný. Líbí se mi záměr autorů nepřekládat celou Novou astronomii, protože to by pro dnešního čtenáře nemělo žádný smysl. Bohatě stačilo přeložit několik kapitol a knihu doplnit dvěma texty, ze kterých si čtenář udělá obraz o celém tehdejším vnímání vesmíru i astronomii. Kniha zkrátka přesahuje "pouhý" překlad Nové astronomie. Doprovodné texty jsou napsány srozumitelně i čtivě a celá kniha je velmi zajímavá. Nemám jí co vytknout.
Kniha Nová astronomie v seznamech
2016 | Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem |
2004 | Sen neboli měsíční astronomie |
2016 | O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“ |
2011 | Dioptrika |
2020 | Nová astronomie |
Nádherné spracovanie. Na vyše sto strán veľmi podrobného a pekne spracovaného moderného komentáru. A niekoľko kapitol od samotného Keplera. Možno keby som bol v tomto väčší expert by som chcel aj viac, ale pre mňa to bolo skvelé.
Kepler už je trochu ďalej ako Koperník a v mnohom anticipuje Newtona a jeho gravitáciu a pohybové zákony.