Sen neboli měsíční astronomie přehled
Johannes Kepler
Ve svém slavném Snu, vydaném až po autorově smrti, si slavný astronom Johannes Kepler pokoušel představit, jak to vypadá na Měsíci. Text je pozoruhodný nejen jako důkaz Keplerovy jasnozřivosti a abstraktní logiky, ale i pro jeho básnickou imaginaci a svéráznou formální strukturu.
Literatura naučná Věda
Vydáno: 2004 , Paseka , Národní technické muzeumOriginální název:
Somnium seu Opus posthumum de astronomia Lunari, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sen neboli měsíční astronomie. Přihlašte se a napište ho.
Hej hej lidičky z předmětu: Novověká filosofie a věda! :)
Ničeho se nebojte a do Keplera se s chutí dejte. Je to vážně moc hezké, čtivé a kdybyste náhodou nestíhali, tak na konci je jakési celkové pojednání o tom, o čem kniha je a jaký měla pro společnost význam.
Keplera doporučuji všema deseti!
Ocenění knihy (1)
2004 -
Nejkrásnější české knihy roku
(Vědecká a odborná literatura – 3. místo)
Kniha Sen neboli měsíční astronomie v seznamech
2016 | Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem |
2004 | Sen neboli měsíční astronomie |
2016 | O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“ |
2011 | Dioptrika |
2020 | Nová astronomie |
Nenechte si namluvit, že jde o nějakou raně novověkou sci-fi. Je to geometrie, samá geometrie, a já mám strašně špatnou prostorovou představivost! :o)
No dobře, člověk by mohl Sen považovat za naučnou povídku, pokud by ignoroval autorovy vědecké poznámky a zdůvodnění, výrazně převažující nad vlastním vyprávěním (v knize odlišeno umístěním, barvou a velikostí písma). Navíc kromě poznámek tu máme (ještě menším písmem) i poznámky k poznámkám, doplněné odbornými překladateli. Čistě technicky není jednoduché knihu číst.
Keplerovi jde především o "otevření mysli" čtenáře pomocí jeho přenesení na jiné pozorovací místo. Tak lze rozlišit, co z našeho poznání je pouhým pohledem pozemšťana, a co platí obecněji. Značnou část knihy pak zabírá detailní domýšlení a propočítávání astronomie z pohledu měsíčňanů. A k tomu poměrně divoké spekulace o jejich životě, čehož jsem už ochutnala v autorově Rozpravě s Hvězdným poslem.
"Všichni vykřikují, že pohyby hvězd kolem Země a nehybnost Země jsou viditelné očima. Na to odpovídám, že očím měsíčňanů je vystavena rotace naší Země a nehybnost jejich Měsíce. Jestliže by snad řekli, že měsíční smysly mého měsíčního lidu se klamou, stejným právem na to odpovídám, že pozemské smysly obyvatel Země se klamou a pozbývají rozumu."
"Dvanáct nebeských znamení, slunovraty, rovnodennosti, tropické roky, siderické roky, rovník, kolury, obratníky, polární kruhy a nebeské póly. To vše je spjato s maličkou koulí Země a trvá v pouhé představě pozemšťanů. Přenášíme-li představivost k jiné kouli, je nezbytné všechno chápat přizpůsobeně."
"Hle, jak úzkostlivě se spěchám opravit, aby nějaký čerstvý pozorovatel těchto věcí nesestoupil z Měsíce a neusvědčil mě z omylu!" :o))