Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století přehled
Svatopluk Čech
Pan Brouček série
V tomto v pořadí třetím, nejzdařilejším a nejslavnějším zpracování broučkovského motivu, ocitne se pan Brouček ze stol. 19. v roce 1410. Autor líčí prostředí husitské Prahy i život v ní a heroickým prostředím provádí svého nehrdinského hrdinu. Na proti kladu sobecky pohodlného a zbabělého chameleonství Broučkova a mravní opravdovosti, statečnosti a obětavosti husitů ukazuje Sv. Čech úpadkovost své doby.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století. Přihlašte se a napište ho.
Hezky staročesky a laskavě napsaný román Svatopluka Čecha. Neobvyklý námět, spousta vtipných momentů a celkově zajímavé čtení. Oddechová literatura k vyčištění hlavy dle mého názoru.
Pan Brouček není zrovna vzorem chrabrosti a odvahy. Z každé vážnější situace se snaží nějak vykroutit, nejdůležitější je pro něj dobře se najíst a napít (pokud možno pivo), vyspat se (ale v pořádné posteli) a nejlépe si ještě namastit vlastní kapsu. Poslouchala jsem audio namluvené panem Goldflamem, a to byl zážitek. Jinak nevím, jak bych se tou staročeštinou prokousávala.
Kniha Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století v seznamech
v Přečtených | 1 192x |
v Mé knihovně | 393x |
historie, dějiny humor 15. století Čechy husité historický šerm historici prolínání minulosti a současnosti historie a fakta návraty domůAutorovy další knížky
1970 | Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století |
2008 | Pravý výlet pana Broučka do Měsíce |
1952 | Výlety pana Broučka |
2009 | Hanuman |
1983 | České humoresky |
Slyšel jsem audioknihu a v kontextu doby se mi dílo líbilo. Většinu času jde o laskavý příběh, ve kterém zpovykanému Pražákovi konce 19. století vždy někdo pomůže z nesnází. I přes svou otravnost, nevděčnost a ignoranci je mu neustále pomáháno. Nicméně s vývojem příběhu je jasné, že je nutné si vybrat stranu. Jde o dobový apel znázorněný příběhem z 15. století, protože ten, kdo není slepý, si všímá, že historie se opakuje, a je tedy možné na ni aplikovat dnešní postoje a reálie.
V panu Broučkovi je také znázorněn morální úpadek společnosti(hlavně té pražské), která se stala výrazně konzumní a materialistickou. Jde více o plné kapsy a žaludek než o životní přesvědčení a postoje. Nikdo už nemá nic, za co by byl ochoten zemřít. Moc jsem od toho nečekal, takže jsem byl mile překvapen.