O čertovi přehled
Pavel Čech
Knížka brněnského výtvarníka Pavla Čecha o čertovi a jeho dobrodružstvích.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O čertovi. Přihlašte se a napište ho.

* I když je knížka útlejší a ani textu v ní není mnoho je přitom plná krásného příběhu a hlavně úžasných ilustrací, kde najdeme spoustu zajímavých maličkostí. Čert Florimon a kominice Tradamila nás bavili a ukázali nám, co dokáže dobrý skutek.

(SPOILER) Nepomyslela jsem si, že bych po osmi přečtených knihách od Pavla Čecha, které se mi líbily, mohla dát té další takto nízké hodnocení. A ani netuším, kam se v tomto díle poděla smysluplnost a silné poselství, jež jsem v jeho knihách vždy našla. Kdyby tu byl hlavní postavou např. zlý člověk, dávalo by to logiku ale čert? Bytost, která je ze své vlastní podstaty zlá, se zamiluje, projde jakýmsi přerodem a najednou je z něho dobrý člověk? Ne, kdepak, tohle šlo úplně mimo mě. Nemám ráda, když si autoři ohýbají pevně dané charaktery mytických bytostí podle svého.
„Lenost - ďáblova poduška.“
„I v tom nejšpatnějším člověku pod sluncem se skrývá alespoň zrnko dobra a nikdo není jenom špatný.“
„Všechno zlé se dá napravit.“
Kniha O čertovi v seznamech
v Mé knihovně | 108x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2014 | ![]() |
2011 | ![]() |
2012 | ![]() |
2012 | ![]() |
2014 | ![]() |
Další kniha pro děti, kterou přidávám do ČV 2025 - č. 10 Kniha, u níž jste viděli nejprve filmové zpracování.
Pohádkový příběh o čertíku Florimónovi, jeho lumpárnách, ale také o dobrých skutcích, které se odehrály na střechách v kominickém světě. Do jeho života jednoho dne vstoupí němá dívka, kominice Tradamila a Florimónův život se náhle promění... A protože jsme v pohádce, změní se také osud němé dívky. Krásné ilustrace Pavla Čecha, které jako vždy příběh dotváří. Krásné myšlenky, které vedou k přemýšlení o situacích, které život přináší. Také o proměnách, které se stanou, uděláme-li dobrý skutek.
Příběhy o čertech se dětem vždy líbí.... v tomto se navíc děti seznámí s novým pojmem - "němý", s postižením - které významně ovlivňuje komunikaci.
Doporučuji přečíst (nebo se podívat na filmové zpracování) a společně s dětmi také k příběhu nakreslit obrázky.... Budou úžasné, uvidíte!