O lidskou identitu přehled
Václav Havel
Úvahy, fejetony, protesty, prohlášení a rozhovory z let 1969–1979. Třetí vydání, první v ČR. První vydání vyšlo r. 1984 v Londýně, druhé r. 1989 tamtéž.
Fejetony, eseje Literatura česká
Vydáno: 1990 , Rozmluvy , Nakladatelství Alexandra Tomskéhovíce info...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O lidskou identitu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha sebraných spisů, fejetonů, úvah a dokumentů jedné doby. Nejedná se o ucelenou dějovou posloupnost, takže si čtenář může pročítat různě "na přeskáčku". Myslím, že v rámci dějepisu na školách by se z této knihy předčítat dalo a bylo by to ku prospěchu a k pochopení dobové atmosféry. Dosti mne zaujaly některé pasáže, ve kterých Václav Havel rozebírá a rozvíjí právní formulace a úvahy, buď ve fejetonu nebo přímo v rámci své obhajoby adresované státní moci. Měl velmi dobré právní myšlení, což muselo asi být adresátům ke vzteku. Líbil se mi fejeton na téma "příživnictví" a opět velmi dobře autorem téma rozebíráno z více úhlů pohledu.
Knihu bych (raději než-li jako umělecké dílo) hodnotil jako sérii vlastních textů Václava Havla, kterými vstoupil na scénu veřejného života a kterými pojmenovával a referoval o problémech, zádrhelech a nepravostech života v totalitě, ale i o represích režimu vůči vlastní osobě a předlistopadových událostech.
Ukazování na útlaky a nazývaní věcí pravými jmény je síla, originálnost a (dle mého) velmi obratný, chytrý a aktuální způsob léčení "dějin", které žijeme. Kritičnost Václava Havla je jeho nedocenitelným příspěvkem k demokracii a humanitě. Po přečtení jsem se utvrdil ve zjištění, že v roce 2022 je pan Václav Havel nejen jediný "můj prezident" České republiky, ale i mým vzorem občana a člena demokratické společnosti. Osobnost budoucnosti. Humanistická elita.
Kniha O lidskou identitu v seznamech
1975 | Audience |
2010 | Zahradní slavnost |
1989 | Moc bezmocných |
1990 | Dálkový výslech |
2003 | Pižďuchové |
Na knížce se mi líbilo, jak V. H. dokázal opsat a vystihnout podstatu, udeřit hřebíček na hlavičku. Jak zdánlivě minoritní záležitosti překypí ve velkou myšlenku. Kdybych byla v jiné životní fázi, ráda bych jí věnovala ten čas a pozornost, člověk na tohle potřebuje mít mentální kapacitu.