O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“ přehled

O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338956/bmid_o-sestiuhelne-snehove-vlocce-poutav-q9w-338956.jpg 5 9 9

O šestiúhlé sněhové vločce. Poutavé čtení o „ničem“. Novoroční pozdrav slavného učence Johannese Keplera svému mecenáši a patronovi, kancléři Jeho Císařské Milosti, panu Janu Matoušovi Wackerovi z Wackenfelsu, rytíři Zlaté ostruhy. Johannes Kepler ve svém dílku, sepsaném nejspíše v Praze roku 1610, ukazuje bohatost svého uvažování na tak zdánlivě obyčejné a pomíjivé věci, jako je sněhová vločka. Tedy ukazuje jej na „ničem“, ale právě ty uvozovky jsou zde velmi důležité... Čtení k potěšení, ale možná i k zamyšlení. Bilingvní latinsko-česká publikace. Třetí upravené vydání.... celý text

Literatura světová Přírodní vědy
Vydáno: , MatfyzPress
Originální název:

Ioannis Kepleri S.C. Maiest. mathematici Strena, seu, De niue sexangula (1611)


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (5)

Hanka_Bohmova
03.02.2024

Informace o téhle knize mě zaujala už na postgraduálu, ale teprve teď jsem se k ní dostala, mám takové období bezuzdé zvídavosti :o) Líbí se mi autorovo puzení dobrat se příčin, líbí se mi hravost a lehký tón spisku (dr. Jesenius pitvá nejmenší zvířátko na světě), mám ráda sněhové vločky, líbí se mi bezradné (ve smyslu: zde je toho ještě příliš mnoho neznámého) odbočky k botanice a chemii, což jsou obory mně nejbližší. Symetrie květů je moje oblíbené přírodovědné téma pro mrňousky, včetně otázky, jak to kytka zvládne bez rýsovacích potřeb. V duchu srovnávám s Galileem, kterého čtu souběžně a kterému by se to nejspíš zdálo antropocentrické (něco jako touha nastrkat mezi planety platónská tělesa), jeho příroda je lhostejná k lidským představám o tom, co je a není krása, řád a účel.

kirkous
02.12.2020 4 z 5

Opravdu zajímavé čtení o "ničem". Knížka nejprve trochu unikla mé pozornosti, až nyní jsem ji "objevil". Jen by to chtělo trochu větší výkladový aparát. Přece jen je v knize celkem dost přímých i nepřímých odkazů a ne všem je věnován prostor.
Zajímavé je, že anglický překlad vydal Václav Cílek v University of Pennsylvania Press v roce 2015, jako kapitolu v knize To Breathe with Birds.


veneta
25.10.2019 5 z 5

Parádní počtení!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“ v seznamech

v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit5x