O spánku a mizení přehled
Katharina Hagena
Během jedné bezesné noci Ellen přemýšlí o událostech, které ji a její dceru zavedly až tam, kde nyní žijí — do velkého, cizího města. V Hamburku pracuje ve výzkumném centru spánku, sama však ne a ne usnout. A tak má po nocích spoustu času na vzpomínání...
Literatura světová
Vydáno: 2013 , HostOriginální název:
Vom Schlafen und Verschwinden, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O spánku a mizení. Přihlašte se a napište ho.
Knížka je zvláštní, je napínavá, ale není to thriller, má zápletku, ale není to detektivka. Je to příběh vyprávěný dvěma ženami, dva úhly pohledu se postupně doplňují a vysvětlují. Střípky se pozvolna skládají dohromady až k finále, které není možná bouřlivé, ale rozhodně intenzivní, všechno je zde prostě tak hluboké a tlumené jako ta jezera a slepá ramena Rýna. Možná je příběh opravdu trochu přitažený za vlasy, ale čte se dobře, má kouzelnou poetiku.
Navzdory tomu, že si autorka krásně hrála s jazykem a popisy situací, mi postavy přišly plochý, zvlášť o mužskejch postavách se čtenář moc nedozví - ty se jenom jaksi objevěj, nějak bez vysvětlení pohnou dějem a zase zmizej. To sice odráží název, ale číst to bylo místy fakt peklo. Pěkná závěrečná pointa u mě nezachránila spoustu málo uvěřitelnejch a v horším případě absolutně hluchejch míst.
Knižní novinky (17. - 23. 9.)
16.09.2013
Kniha O spánku a mizení v seznamech
Taková zvláštní knížka, zvláštní příběh. Ale četlo se to hezky.