Obraz Doriana Graye / Cantervillské strašidlo přehled
Oscar Wilde

Dva naprosto rozdílné příběhy, jeden jiskří humorem, při čtení druhého vás mrazí. Obraz Doriana Graye.Hororový příběh na faustovské téma. Malíř Basil Harward maluje obraz svého přítele Doriana Graye, nezkušeného pohledného mladíka, ten se díky obrazu stane miláčkem „lepší“ společnosti, podlehne jejímu dekadentnímu vlivu a vrhá se do života plného erotiky, alkoholu a drog…a zmaru. Cantervillské strašidlo.Duch sira Simona je vytržen z poklidné existence na anglickém zámku Canterville, kde už po staletí osvědčenými metodami úspěšně děsí generace svých potomků. Nový majitel panství, vyslanec Spojených států amerických, ani jeho rodina nemá však pro strašidla nejmenší pochopení…... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2016 , Fortuna Libri (CZ)Originální název:
The Canterville Ghost, The Picture of Dorian Gray, 1952
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obraz Doriana Graye / Cantervillské strašidlo. Přihlašte se a napište ho.

Horor a humor, oba příběhy byly skvělé a já jsem ráda, že jsem si je konečně přečetla. O Obrazu Doriana Graye jsem slyšela, ale už jsem si přesně nepamatovala o co šlo. Líbí se mi autorův humor, který je nadčasový. U strašidla je výraznější.
Jen jsem trochu bojovala s délkou prvního příběhu, přišel mi až moc popisný a rozhodně jsem ho zas až tak úplně nehltala, tak mi to malinko vadilo.
Cantervillské strašidlo mě bavilo moc, hodně vtipná jednohubka. Podobně jako Jak je důležité míti Filipa (ten je tedy ještě lepši ). A myslím, že se časem ještě mrknu na další autorovu tvorbu.

Oscar Wilde provokující, estétský, duchaplný, cynický, nikoli však bezcitný... Nebudu se pokoušet o nějaký výklad tohoto jeho jediného románu - těch již bylo dost a každý ať si v něm nalezne to své, k čemuž příběh zajisté poskytuje dostatek pestrého materiálu a barevných postav. Mohu jen říci, že po překonání prvních desítek stran, které mne zprvu příliš nezaujaly, mne nakonec kniha zcela pohltila, vyvolala řadu emocí a pocitů a dala námět k mnohým úvahám, čímž zcela splnila své poslání uměleckého díla. Co se týče Cantervillského strašidla, které tvoří jen nepatrný zlomek knihy, domnívám se, že nejen rozsahem, ale ani obsahem nestojí za zmínku.
Kniha Obraz Doriana Graye / Cantervillské strašidlo v seznamech
1999 | ![]() |
2005 | ![]() |
2004 | ![]() |
1919 | ![]() |
Náhled do klasiky byl dvojaký. Strašidlo cantervillské, krátký, ale zajímavý příběh, děj rychlý a zábavný.
Obraz Doriana Graye jsem kdysi (1969?) vidět v televizi jako slovenskou inscenaci a pamatoval si jen stárnoucí obraz. Román, i když nedlouhý, obsahuje dlouhé nezáživné pasáže (rozhovory a úvahy gentlemanů o všem a o ničem). Prokousal jsem se na konec...