Obsluhoval jsem anglického krále přehled
Bohumil Hrabal
Tématem svérázného vyprávění je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první poloviny 20. století. Od 20. až do 50. let tohoto století prožívá svůj příběh jednoduchý, od mládí podnikavý a snaživý muž, který své úspěchy i neúspěchy připisuje shodám okolností, ale využívá jich k překonávání svých handicapů. Opovržení ze strany druhých ho nepřivádí k zatrpklosti a pomstychtivosti. Touží po uznání a po rodině, obojí má však v životě jen krátce - není uznán ani jako árijec, ani jako otec, odbojář či milionář, vždy zůstává pro své okolí podivínem. Samota mu nakonec umožní zbavit se touhy po majetku a dojít ke svérázné, prosté životní filozofii. Původní text z r. 1971.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obsluhoval jsem anglického krále. Přihlašte se a napište ho.
Dávejte pozor, co vám teďka řeknu.
Dílo Bohumila Hrabala považuji, za nejlepší z Čech hned po Čapkovi, tak jsem si přečetl toto (a to jsem ani nečekal), dost geniální dílo. Abyste tomu rozuměli studuji cestovní ruch, je tam předmět hotelový provoz a celkem dost jsem se do děje vcítil, jelikož se odehrává na několika hotelech. Mě se nejvíce líbila kapitola která se odehrává v hotelu Paříž, která se jmenuje jako kniha samotná. Abyste tomu rozuměli, byl jsem před týdnem v Kersku v chatě Bohumila Hrabala s průvodcem. Tato kniha je v povinné četbě a průvodce řekl způsob jak poznat studenta který tuto knihu četl a který si to pouze vyhledal na internetu. Řekl že pouze čtenář pozná nadívaného velblouda. Toho jsem doposud také neznal, v době výletu jsem byl pouze v první kapitole, čehož jsem litoval. Lidé spekulují jestli je to román, povídky, novela atd. Je to dost těžké, ale já bych to řekl dost tvrdě a jasně, že je to román. Má to dost bohatou dějovou linii, a dá se zde najít vše, ale to je dost spekulativní... Jak rychle byla kniha napsána, tak rychle jsem ji přečetl, doslova jsem se do ní zapálil, takovým knihám říkám moje bible. Dost se mi líbili motivy této knihy, ale třetí kapitola, tu nic prostě nepřekoná, ta byla výborná přes hotel Paříž, zlaté lžičky, habešského císaře. Na to nikdy nezapomenu. Poslední kapitola byla ovšem dost zdlouhavá. Ale jinak se jedná o excelentní dílo. To je důvod proč tuto knihu považuji za svou bibli. No jo ten Hrabal byl prostě génius.
Stačí vám to? Tím dneska končím.
Sám Hrabal uvádí, že knihu psal v podstatě metodou automatického psaní a do výsledné podoby už moc nezasahoval. Takže jde o příval slov, místy působící dojmem slovního průjmu, jinde až nečekaně přesně formulující. Samotná postava hlavního hrdiny ve mně vyvolávala pocit mírně retardované osoby typu Forresta Gumpa, kterému jde pouze o vydělávání peněz (kompenzace chudého dětství u babičky - autobiografie?) a souložení s prostitutkami (kompenzace tělesného vzrůstu). Závěrečné zmoudření a zklidnění pak vypadá sice logicky, ale přiznávám, že jsem tomu přerodu nedokázal tak úplně uvěřit. Nicméně právě díky tomu konci přidávám čtvrtou hvězdu, což je vzhledem k mému problému s Hrabalovým stylem opravdu hodně.
Kdysi jsem viděl vynikající dramatizaci Činoherního klubu, která mi vyhovovala větší "učesaností", z filmu jsem viděl jen začátek, který mě odradil právě svou blízkostí předloze a závěr, kde mě naopak nadchl Oldřich Kaiser, ale celý prostě nedám.
Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)
03.09.2023
Nové eknihy zdarma ke stažení (červen)
29.06.2020
Kniha Obsluhoval jsem anglického krále v seznamech
v Přečtených | 3 286x |
sex zfilmováno 20. století Československo hotely
2000 | Ostře sledované vlaky |
2009 | Postřižiny |
2007 | Obsluhoval jsem anglického krále |
1978 | Slavnosti sněženek |
1964 | Taneční hodiny pro starší a pokročilé |
Moje nejoblíbenější knížka od pana Hrabala.A film se mi taky líbil.
Ráda si tuhle knížku a Postřižiny znovu přečtu.Ovšem přiznám se,že další knížky už podruhé číst asi nebudu.