Očarování přehled
Hermann Broch
Autor dokončil román Očarování v roce 1936, v době, kdy Německo již ovládl fašismus, a pokusil se v něm ztvárnit původ a mechanismy šířícího se zla. Kronikářským způsobem líčí masové šílenství v tyrolské alpské vesnici.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Očarování. Přihlašte se a napište ho.
Audiokniha ČRo. Poetiky je v tomto díle opravdu hodně, jak píší ostatní čtenáři. Bohužel ale na úkor dění. Poslouchat to je čistá nuda, zííív, nedokázala jsem se na to soustředit a do děje se ponořit.
Řekl bych, že výše uvedená anotace se trochu míjí se skutečným obsahem knížky a může svojí tvrdostí („...šířící se zlo...“, „...masové šílenství...“) některé čtenáře od četby i odradit. Ve skutečnost se totiž jedná o velmi poetický, až mystický, pozvolna plynoucí příběh ze zapadlé horské vísky, ve kterém je vše spíše jen naznačeno, než přímo pojmenováno a v němž jsou kontury vyprávění rozpity jako na obrázku namalovaném vodovými barvami.
Ten mikrokosmos obyvatel vesnice, jejichž život je pevně provázán s lidovými zvyky a pověrami mi trochu připomněl Urbanův román Hastrman (respektive jeho první část).
Poslouchal jsem díky aplikaci mujRozhlas na ČRo Vltava a Jaromír Meduna to čte opravdu nádherně!
Doporučuji.
Kniha Očarování v seznamech
rakouská literatura středoevropská literatura
2012 | Náměsíčníci |
1995 | Očarování |
1967 | Smrt Vergilova |
1969 | Pokušitel |
2013 | Teorie masového šílenství: Příspěvky k psychologii politiky |
Poetické, zdánlivě poklidné a vlekoucí se a právě proto tak nenápadně nebezpečné.
Četba na ČRo upoutala díky podání pana Meduny.
Za mne dobře shrnul @marlowe