Odešla do tmy přehled

Odešla do tmy
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552193/bmid_odesla-do-tmy.jpg 4 159 159

Jedné letní noci roku 1994 v ospalém přímořském městečku beze stopy zmizela šestnáctiletá Flora Powellová. O pětadvacet let později Flořina sestra Heather nakráčí do cizího domu, kde chladnokrevně zavraždí dva lidi. Případ se dostane až na stůl novinářky Jess, pro kterou je nadmíru osobní – sestry Powellovy totiž kdysi byly její nejlepší kamarádky. Povede se Jess najít klíč k oběma záhadám? A co když přitom odhalí další tajemství městečka, která nikdy neměla vyplavat na povrch?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín

Then She Vanishes, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odešla do tmy. Přihlašte se a napište ho.

85098211
07.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Autorka ve své knize vypráví příběh (nejen) dvou sester, z nichž ta starší Flora zmizela v roce 1994 během dnů, kdy se u nich v městečku konala pouť. O osmnáct let později zase mladší ze sester Heather zastřelí dva lidi a sama se tak těžce zraní, že leží v nemocnici, neschopná výpovědi. Co ji k činu vedlo a zda ho vůbec sama provedla, i když jsou zde očití svědkové, už bude nutné zjistit. A tak se do pátrání pouští novinářka Jess, protože obě sestry byly kdysi před lety jejími nejlepšími kamarádkami...
Kniha je vyprávěná v těchto dvou časových liniích a k tomu z několika různých pohledů, přesto není těžké se ve všem zorientovat. A na závěr potom dojde k opravdu nečekaným odhalením a obě události - tedy ta z doby minulé i vraždy z doby současné - se najednou ukážou v úplně novém světle. Já za sebe jsem byla s knihou opravdu spokojená, autorka píše dobře, a tak mi nezbývá, než hodnotit plným počtem a pevně doufat, že i další její kniha bude stejně vynikající jako byla tato ;-).

JosefSorm
02.01.2025 5 z 5

Jak vypadá příběh, který vás zavede do ospalého přímořského městečka, kde za tichých letních nocí ožívají temná tajemství? "Odešla do tmy" je přesně taková kniha – chytrá, napínavá a plná emocí, které vás nenechají vydechnout. Claire Douglas umí nejen budovat napětí, ale také perfektně vykreslit postavy tak, že máte pocit, jako byste je znali odjakživa.

Zápletka začíná zmizením šestnáctileté Flory Powellové během pouti v roce 1994. Městečko je šokované, rodina rozbitá a přátelství narušená. O pětadvacet let později přichází další šok – Flořina sestra Heather zavraždí dva lidi, a to bez jakéhokoli zjevného důvodu.

Proč?

To má zjistit novinářka Jess, která se vrací do rodného města, aby o případu napsala reportáž. Jenže tahle práce je pro ni osobní – Powellovy sestry byly kdysi její nejlepší kamarádky, a návrat domů znamená nejen hledání pravdy, ale také otevírání starých ran.

Kniha je dokonalou kombinací detektivky, psychologického thrilleru a hluboce lidského příběhu. Děj je vyprávěn z různých úhlů pohledu, což vás chytře drží stále v napětí. Heather, Flora, Jess i matka Margot – každá z nich má svůj hlas, svou pravdu a své tajemství. A vy jako čtenář budete s každou stránkou blíž k jejich odhalení.

Co na knize opravdu vyniká, je psychologie postav. Douglas má skutečný talent vykreslit ženské hrdinky s takovou hloubkou a jemností, že si je okamžitě oblíbíte. Heather je fascinující svou zdánlivou chladnokrevností, Jess vás dostane svou světlou i temnou stránkou, matka Margot svým vývojem v příběhu, a o Floře se vše dozvídáte postupně – ale to, co objevíte, vám vyrazí dech.

Napětí je budováno postupně, pečlivě a nenásilně. Douglas nehraje na laciné šoky, ale na promyšlené zvraty, které dávají smysl a do příběhu dokonale zapadají. Díky tomu kniha působí skvěle uvěřitelně a vtáhne vás i tím, že hraje na ty nejběžnější strachy, které jsme zažívali jako děti nebo jako dospělí. Čtenář má pocit, že je součástí pátrání – hledá stopy, skládá mozaiku a často tápe ve tmě.

Pokud máte rádi příběhy, které vás nejen zabaví, ale taky přimějí přemýšlet, "Odešla do tmy" by vám neměla uniknout. Je to kniha, která vás chytí od první stránky a nepustí, dokud neodhalíte poslední tajemství. A až se tak stane, budete litovat, že už je konec.

Doporučuji ji nejen milovníkům krimi a thrillerů, ale i těm, kdo hledají dobře napsaný příběh plný emocí, tajemství a lidských osudů. Claire Douglas stvořila něco opravdu výjimečného – příběh, který se čte jedním dechem.

Za mě rozhodně jedna z nejlepších krimi. Pokud máte rádi "Kde zpívají raci" od Delia Owens nebo "Ostré předměty" od Gillian Flynn, tahle lahůdka by vás neměla minout.

JustWomen
31.12.2024 3.5 z 5

Nakonec to mělo hlavu a patu, ale předtím jsem se s knihou potrápila. Styl psaní mi nesedl, postavy a prostředí byly jednoduché, sestry, jejich kamarádka a kluk od kolotoče. Zajímavé to začalo být v okamžiku, kdy se prozradí, kdo zabil jejich otce.

Šarlatový závoj, Hrob na kopci a další knižní novinky (32. týden)

04.08.2024

Kniha Odešla do tmy v seznamech

v Mé knihovně114x