Odvaha přehled

Odvaha
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540622/bmid_odvaha.png 5 8 8

Věrní a padlí série

< 2. díl

Druhá kniha z kultovní série Věrní a padlí od uznávaného autora fantasy Johna Gwynna. Země vyhnanců jsou rozervány válkou, nejvyšší král Nathair táhne říší a bojuje proti každému, kdo se jeho svatému tažení staví na odpor. Mladá dívka Cywen, která byla ponechána vlastnímu osudu, musí bojovat o přežití. Veškerá její naděje na únik se stává marnou ve chvíli, kdy si Nathair uvědomí, kým Cywen je. Nehodlá dopustit, aby mu tak cenný úlovek vyklouzl z rukou. Neboť právě Cywen může být klíčem k zabití toho, kdo nejvíc ohrožuje jeho cestu k moci. Válečník Corban mezitím se svou družinou prchá po prohře z domoviny a míří na jediné místo, které jim může poskytnout útočiště. Corban po celou dobu svádí vnitřní boj, aby se stal tím, za kterého jej všichni mají — Jasnou hvězdou a spasitelem Zemí vyhnanců. Svět smrtelníků je natolik pohroužený do bojů o moc a přežití, že nikdo nevnímá největší nebezpečí. Temné síly v Zásvětí osnují plány, jak přivést vojska Padlých do světa těla a tím jednou provždy ukončit odvěkou válku proti Věrným.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Valour, 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odvaha. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

Deia
03.08.2024 4 z 5

Druhá časť začína presne tam, kde prvá skončila. Len ja som si z prvej časti nepamätala úplne všetko, čo by som mala a tak bolo pre mňa trošku náročnejšie sa zorientovať (na začiatku mi chýbalo zhrnutie, aké má druhá autorova séria). Ale ja som sa na túto časť veľmi tešila, pretože tá prvá ma vskutku nadchla a aj čítanie tejto som si veľmi užila, aj keď o trošku menej ako som čakala (z toho natešenia som mala asi nereálne očakávania). Moja obľúbená postava z prvej časti, Corban, mi v tejto jemne liezol na nervy - aj keď mu už konečne povedali, že kým je, tak on to ignoruje a vôbec sa nepýta otázky, na ktoré odpovede by ma fakt zaujímali. Ale aj tak sa mi jeho linka páčila najviac, spolu s tou Cyweninou. Aj keď musím povedať, že tých pohľadov mi tam prišlo trochu priveľa - síce každá postava si prechádzala niečím zaujímavým a naozaj ma to bavilo čítať, ale na druhú stranu mi ten príbeh kvôli tomu prišiel taký roztrieštený, napríklad (nie len) Maquinova linka sa mi zdala trochu navyše. Taktiež veľká časť knihy na mňa pôsobila depresívne, ja mám rada, keď sa dobrým postavám darí a tu sa im nedarilo snáď vôbec. A keď to začalo vyzerať nádejne, tak zas nič. A ten koniec, tú jednu smrť si autor naozaj mohol odpustiť, to ma naozaj dostalo. Tak a teraz už neostáva nič iné, len čakať na ďalšiu čast.

luculi
08.07.2024 5 z 5

U takto velkých epických fantasy je vždycky nejhorší časový rozestup mezi díly. Proto oceňuji, když na to autoři myslí a udělají na úvod nějaké shrnutí. A tady jsem ho opravdu zoufale postrádala. Prvních zhruba dvě stě stran pro mě bylo těžce matoucích ve všech těch jménech a místech. Neustále jsem koukala na úvodní mapku a seznam postav přiřazených k jednotlivým zemím. Alespoň tím jsem se snažila je nějak rozeznat. Pravda, chvíli mi to trvalo, ale nakonec to přišlo samo a tyhle nápovědy už nebyly třeba.

Příběh mě tak naprosto pohltil. Nejen svojí komplexností a rozsáhlostí, ale i tím, jak je všechno propletené, a že to autor bral do hloubky. To množství stránek jsem si neuvěřitelně užívala, sledovala jsem všechny ty lidičky a jejich osudy, bitvy, smrt a bolest, ztráty, útěky a hledání útočiště. Pomalé postupné odhalování pravdy a budoucích plánů. Co to všechno obnášelo a kam to vedlo. Pro některé to byla jen bitva mezi králi a královnami o moc a území, ale pro zasvěcené to byla válka bohů, válka mezi dobrem a zlem. A to je teprve začátek.

Pár věcí se mi podařilo odhalit během čtení, něco bylo okatě vylíčeno s jasným záměrem a cílem, něco na druhou stranu mělo zmást čtenáře nebo jim udat jen poloviční směr. Druhou polovinu jsem zvládla za den se zatajeným dechem a se strachem z toho, co přijde. A je to tu. Jsem zničená a tak natěšená na pokračování. Tohle je čtení dle mého gusta, které doporučím všem milovníkům fantasy!


Související novinky (1)

Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)

23.06.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Odvaha v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených16x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

John Gwynne
britská, 1968
2022  86%Stín bohů
2023  77%Moc
2023  92%Hlad bohů
2024  90%Odvaha
Skrýt reklamy