Oko za oko přehled

Oko za oko
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545439/bmid_oko-za-oko.jpg 4 42 42

Tuto „hořkou“ komedii známe také pod názvy Veta za vetu nebo Půjčka za oplátku. Příběh o zneužití moci, nezřízené vášni a odpuštění nahlíží do vévodského dvora, nevěstince i vězení ve zkorumpované Vídni. Tématy Shakespearovy poslední, třinácté komedie jsou moc, spravedlnost a chtíč. Hra nastoluje zásadní témata lidské existence a její humor zabíhá do grotesknosti a cynismu. V překladu Jiřího Joska vychází jako 186. svazek edice D.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 30.09.2024
Literatura světová Divadelní hry
Bude vydáno: , Artur
Originální název:

Measure for Measure, 1603


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oko za oko. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (10)

mirektrubak
09.07.2024 4 z 5

Shakespearovy komedie mně obvykle moc komické nepřijdou a tahle mi dokonce i místy lezla na nervy – jednak tou nelogicky a nerealisticky vystavěnou zápletkou (já vím, že taková byla dobová zvyklost a že takové jsou pravidla žánru, ale neodkážu si pomoct, leze mi to prostě na nervy i tak) a také obvyklý autorův ping-pong humorných dialogů jsem oceňoval méně než jindy. Hra tak ke mně promlouvala spíš tím, co zřejmě mělo zůstat druhým plánem - téma zneužití moci a hlavně téma postupného otupování schopnosti mravního jednání! Kompromis v morálním rozlišování vede k znečištění svědomí, které pak s menší jistotou kárá naše další (větší a větší) pochybení. A protože obvykle smýšlíme podle toho, jak jsme jednali (tak to prostě bývá), tak si deformujeme vlastní úsudek a pokřivujeme vlastní vůli. Nepoctivost kazí srdce a zkažené srdce přináší zlo na svět. Spousta námětů pro přemýšlení a spousta materiálu pro dobré divadlo.
Ale mistr se rozhodl hrát komedii, to se holt nedá nic dělat... :-)

MiBob
15.05.2024 5 z 5

Posloucháno na ČRo. Děj nadčasový. Konec neočekávaný. Přestože místy komediální vyznění není to podle mého komedie. Celé vyznění knihy je spíš k zamyšlení o cti, pokrytectví, nespravedlnosti ... Pro mě zcela neznámá Shakespearova hra a stala se milým překvapením. Obsahově hezky uchopitelná a pochopitelná na rozdíl od některých jiných jeho knih, u kterých se musí ve škole trápit děti v rámci povinné četby.


janina66
02.10.2023 4 z 5

Velmi poučná zajímavá audiohra. Kdo může být dobrým vladařem s čistým štítem?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Oko za oko v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x