Old Surehand I - V Llanu Estacadu přehled
Karl May
Old Surehand série
OLD SUREHAND je poměrně rozsáhlý třídílný dobrodružný román. Titulním hrdinou je zálesák a slavný lovec Old Surehand, jehož válečné jméno znamená v překladu "Jistá ruka " a počáteční Old je přidáno, protože to Karel May považoval za typicky americké a navíc symbolizující, že hrdina je zkušený, protřelý či zasloužilý.
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1931 , Jan ToužimskýOriginální název:
Old Surehand, 1895
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Old Surehand I - V Llanu Estacadu. Přihlašte se a napište ho.
2024/22
Old Surehand je jedna z klasických mayovek (s několika neobvyklostmi!), na kterých člověk vyrostl. Duch Llana Estacada je jedna z mých oblíbených, a tak bylo pěkné přečíst si svým způsobem pokračování.
Dostanete přesně to, co čekáte, pokud jste už několik mayovek četli:
- naše staré známé hrdiny, dokonalé jako vždy
- zachraňování zajatců, odposlouchávání poradních ohňů, plány co do puntíku vyjdou
- duo malý tlustý a vysoký hubený lovec
- titulní hrdina, který se v příběhu téměř nevyskytuje
- sveřepé záporáky neštítící se ničeho kromě spravedlnosti
- a jako novinka dokonce s detektivní zápletkou, kterou uhodnete dávno předtím, než ji Old Shatterhand ve druhém díle vysvětlí
Možná to zní, že se stěžuju, a určitě jsou lepší mayovky, ale protože jsem přesně tohle chtěla, čekala a dostala; a protože se to četlo dobře, tak můžu doporučit. :)
Klasika, pěkně se rozvíjející příběh bla bla bla, až mě ten Shatterhand lezl na nervy s tím svým odpouštěním. Jinak tam pěkně viselo ve vzduchu trochu toho tajemství, tak jsem se těšil na pokračování, co z toho bude.
Kniha Old Surehand I - V Llanu Estacadu v seznamech
přátelství ich-forma Indiáni Divoký západ Vinnetou Old Shatterhand čest
1969 | Syn lovce medvědů |
1971 | Divokým Kurdistánem |
1970 | Pouští |
1968 | Černý mustang |
1981 | Poklad ve Stříbrném jezeře |
Pro mne nejoblíbenější mayovka. První díl je teprve rozjezd a dobrodružná "klasika", ale ve dvojce se pátrání a "detektivka" rozjede naplno.