Oni přijdou přehled
Milan Jariš
V 16 dějově samostatných povídkách vytvořil autor - laureát státní ceny - dokumentární obraz života v nacistickém koncentračním táboře Mauthausenu v letech 1939-1945. Zachytil nejen mravní rozklad a zločinnost nacistických hlídačů vůči vězňům i ve vlastních řadách, ale vyzdvihl především mezinárodní solidaritu vězňů, výsledky rozšiřovaného marxistického učení a víru v konečné osvobození Rudou armádou a v nástup spravedlivého společenského řádu (symbolický název titulní povídky) ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oni přijdou. Přihlašte se a napište ho.
Povídky z prostředí koncentračního tábora pro ty, kteří si nepotrpí na americkou romantiku.
Kniha Oni přijdou v seznamech
1953 | Oni přijdou |
1971 | Případ Artur |
1965 | Rozhlasové hry |
1966 | Vzadu sedím já |
1958 | Pil jsem víno s krví |
Pan Jariš umí vyprávět a dobře zvládá popis. Je znát detailní znalost nepředstavitelně bizarního světa koncentráku, kde nelze nic dělat "správně", nevyzpytatelná cesta osudu může znamenat smrt nebo přežití. Tamní svět není oproti našim představám striktně rozdělen na my a oni ale mezi esesáky a vězni existuje zvláštní zvrácená symbióza.
Kdyby spisovatel nevčlenil do povídek (naštěstí menšina) rudou propagandu, dal bych za 4.