Ostrov Duma Key přehled
Stephen King
Edgar Freemantle je bohatý stavař, který při nehodě na stavbě utrpí zranění mozku a přijde o pravou paži. Během zdlouhavého léčení propadá takovým záchvatům zuřivosti a výpadkům paměti, že ho opustí manželka. V hluboké depresi a s myšlenkami na sebevraždu uposlechne rady svého terapeuta dr. Kamena, aby "změnil prostředí". Odstěhuje se tedy z Minnesoty na Duma Key, maličký, téměř pustý ostrůvek u floridského pobřeží. Lékař ho pobízel: "Nenajdete ve svém životě kromě stavařiny ještě něco jiného, co by ty deprese oslabilo?" A Edgar Freemantle si vzpomene, že kdysi kreslil. Zjistí, že je velmi nadaný malíř, a začne na ostrově malovat. Jenže s obrazy se začnou dít zvláštní věci. Cokoli namaluje, objeví se i ve skutečnosti, a pokud to vymaže, zmizí to. Ostrov má podivnou moc zesilovat a umocňovat jeho talent, protože tam přebývá cosi zlého...... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2019 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Duma Key, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov Duma Key. Přihlašte se a napište ho.
SPOILER !!! První půlka je ve znamení úžasné atmosféry a tajemna. Osamělý ostrov, muž začínající nový život, příliv umělecké inspirace a záhadní sousedé. Od momentu výstavy se autor jaksi příliš "rozkingoval" a trochu přetáhnul strunu. Po cestě do jižního domu se objevují monstra jako kdyby je tahal z klobouku: žáby, ptáci, černoušek, aligátor, zombíci a skoro bych čekala i čertíka z krabičky. Na druhou stranu hromadu motivů nechal King nedotaženou (co třeba znamenaly tenisové míčky? Co způsobila armáda na ostrově, že se tam tak dařilo vegetaci? Kdo vlastně byla Persé - kdo figurku vytvořil?) Ale OK, King píše tak dobře, že i recept na guláš by natáhnul na 500 stránek a člověk by se nenudil.
Tento román je jedním z těch Kingových, které se naoko tváří jako "obyčejný společenský román" - tedy až do zlomového závěru. Příběh hlavních hrdinů je dokonalou sondou do duše těch, jež stihla zcela zásadní osobní tragédie, přičemž odhaluje, jak snadno a přitom nenápadně může ZLO proniknout do jejich nitra.
Kniha má přes 700 stran, ale čte se velmi plynule a snadno, přestože se po většinu doby "vlastně nic neděje". Samotný úderný závěr pak představuje doslova smršť, kdy čtenář málem nestačí otáčet stránky, jen aby už konečně poskládal celý příběh do kupy a mohl se podívat na finální obrázek. A to doslova.
Román je jemně protkán úžasným Kingovým humorem, který mně osobně velmi "sedí". Objevuje se dokonce i v onom drtivém závěru, kdy se hlavní hrdinové snaží nahlížet na podivné tvory a jevy kolem sebe jako na běžnou realitu: "Když člověk něco takového vidí, má chuť se nechat zapsat do nejbližšího blázince. Nejlíp na dlouhodobý pobyt." (str. 680)
Za mě nejlepší výrok: "Sereš mě, telefone," (str. 369) - tu můj "chytrý" telefon slýchává pravidelně od té doby, co jsem si ho pořídila. Jen jsem netušila, že na něj má patent King. :-)
Knižní novinky (35. týden)
25.08.2019
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Zvláštní. Tu knihu mam doma přes 10 let a nějak se mi do ní nechtělo. Coz se mi u Kinga nestává. Asi me odradila ta obálka u vydání z roku 2008. Moc se mi nelibi. Ted jsem to na dovolené konečně přečetl a o nic jsem za ty roky nepřišel. Jedna z jeho horších knih. Byt ne úplně špatná. Ke konci už mě ale vyloženě s….štvala. 3/5