Ostrovy přízraků přehled
Colin Falconer (p)
Psal se rok 1628 a majestátní Batavia, vlajková loď všemocné nizozemské Spojené východoindické společnosti, vyplula za bohatstvím a slávou k dalekým břehům tajemné Indie. Všichni na palubě snili o bohatství, štěstí, slávě a lepším životě, které na ně údajně čekaly kdesi v dálce. Kromě nich vezla Batavia velice cenný náklad, o kterém zpočátku věděli jen zasvěcení. Útrapy několik měsíců dlouhé plavby přesáhly únosnou mez, když loď těsně před cílem ztroskotala. Lékárník Jeronimus Cornellisen prchl z protestantského Nizozemí, aby unikl inkvizici a uskutečnil obludnou vizi, k níž se cítí být povolán Bohem. Neštítí se využít těch nejtemnějších stránek lidské povahy, aby dosáhl svého a nastolil zvrácené a kruté Království. Zbabělost, sobectví, pokrytectví, nenasytnost a lhostejnost k utrpení druhých se staly osnovou pevné sítě, v níž živořilo na tři sta trosečníků. Nebylo, kam utéct; nebylo, kde se skrýt. Svět, který znali, klesl na mořské dno spolu s rozlomeným vrakem Batavie. Ostrovy, na nichž ztroskotali, musely být prokleté. Všechno to, v co věřili a co ctili, se změnilo ve svůj pokřivený a zrcadlově obrácený obraz.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrovy přízraků. Přihlašte se a napište ho.
Kvalitní román na základě skutečných událostí odehrávající se v exotických končinách. Tohle bych chtěl vidět zfilmované.
...když nacpete na půl roku na tři stovky svobodných lidí do lodi o délce 50 a šířce18 metrů,nemůže to dobře dopadnout ...
Kniha Ostrovy přízraků v seznamech
námořnictvo lodě 17. století horory ztroskotání, potopení lodě historické romány podle skutečných událostí vzpoura na lodiAutorovy další knížky
2004 | Anastázie |
2008 | Harém |
2003 | Hedvábná stezka |
1993 | Zběsilost |
2008 | Soumrak bohů: Román o Kleopatře |
Velice dobře napsáno.
Lidské povahy, charaktery smísené s pocity autor umí do příběhu vnést.
Pomluvy, závist, násilí.
Někdy je těžké dostat se do doby, v níž se děj odehrává a nebýt kritický k myšlení a jednání postav. Prizma té doby není úplně očekávatelné prizmatem doby současné. Není jednoduché vtisknout si ráz historické doby bez předpojatosti a jakési uniformity současné doby. Slabý komandér, kterému se posádka sesypala pod rukama.
Román není horor, je to dobrodružný thriller nebo možná jen dobrodružný román.
Přesto bych román chtěla vidět ve filmové adaptaci, možná kvůli tomu, abych se přesvědčila o některých hlavních charakterech a potvrdila si přečtené z knihy, a možná z toho důvodu, že bych ráda viděla herecké ztvárnění.
Knihu doporučuji.