Doktor Spánok přehled

Doktor Spánok
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211847/bmid_doktor-spanok-211847.jpg 4 1582 1582

Osvícení série

< 2. díl

Pokračovanie kultového hororu od Stephena Kinga! Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté. Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum. Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok. Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“. Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea. Kingov Doktor Spánok voľne nadväzuje na román Žiarenie, ktorý prvý raz vyšiel v roku 1977 a preslávil ho aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Ikar (SK)

Doctor Sleep, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor Spánok. Přihlašte se a napište ho.

Merlin_CZ
včera 5 z 5

fantastické pokračování Osvícení. Jedna z nejlepších kingovek.

Rihatama
04.03.2025 4 z 5

Nadání. Osvícení. Bohulibá pojmenování pro schopnost vidět duchy a zombie ;-). Mimosmyslové vnímání, čtení, přenos myšlenek a silové už ale nepochybně vítané nadání je. Moje asi první skutečná zombie hororová kingovka. Musím se přiznat, že zombie bych klidně ze svého knižního repertoáru vypustila. Jenže King. Král nejen hororů, ale i král psychologie, analýzy a mimořádný znalec lidské mysli i duše. Příběh "doktora spánku" Dannyho Torrance a "osvícené" dívky Abry, kteří se spojili proti Pravému rodu, tak má mnohem širší rozměr než nabízí štítek "horor". Obsáhne mj. problém alkoholismu (Danny to nemá vůbec lehké) nebo rodičovské starosti a neschopnost akceptovat zvláštnosti svého dítěte, které rodinu z pohledu rodičů vyčleňují z tradičního sousedského společenství. Ovšem v Americe se tomu ani nedivím. King v Doktoru Spánek vůbec trousí tu a tam různé typicky americké perličky - klišé, téměř se nabízí. Ale to se mi na Kingovi právě líbí. Američan každým coulem, oddaný stoupenec své země, stejně jako kritik. A i když půjdu zpátky v čase, Osvícení mě rozhodně nemine.

Disease
19.02.2025 5 z 5

Parádní! Pokračování Shinningu, které ho překonalo. Klidně by mi stačil obyčejný "psychologický román".

Knižní novinky (45. týden)

03.11.2019

...třicátnice, která očividně znala pouze dvě emocionální rozpoložení, Vzteklá a Pořádně nasraná...

...tak mě vezmi na rande. Opravdový rande. V Rialtu dávají Dobyvatele ztracené archy.

Mysl byla černá tabule. Chlast byl mazací houba.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

2013 - This Is Horror (Nejlepší román)

Kniha Doktor Spánok v seznamech

v Přečtených2 136x