Otec Goriot přehled

Otec Goriot
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205213/otec-goriot-arg-205213.jpg 4 1122 1122

Dnes již legendární román o úpadku společnosti, vypráví životní příběh dvou rozdílných lidí - Evžena de Rastignace, který je svým okolím postupně připravován o iluze a mění se v stále tvrdšího a horšího člověka a otce Goriota, úspěšného obchodníka s nudlemi, který přichází o všechno díky své naivitě a lásce k dcerám. 23-067-84... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta

Le Père Goriot, 1835

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Otec Goriot. Přihlašte se a napište ho.

martianekk
17.11.2024 3 z 5

Skvělý román z pera světového klasika. Výborně vymyšlený námět, úžasné popisy prožitků a pocitů hlavních postav a komplikovanost vztahů mezi lidmi.

ondra295
30.05.2024 4 z 5

Otec Goriot, Evžen i Vautrin jsou zvláštními postavami. Nutno napsat, že právě Goriot je svým způsobem nejméně pochopitelný a jeho vztah k dcerám je až přehnaný, i když samozřejmě chápu, že jisté přehánění je v takových dílech pro docílení kýženého efektu nutné. Pozitivně bych ohodnotil detailní popisy dobové Paříže, díky čemuž je možné získat lepší povědomí o dobových reáliích. Děj plyne celkem rychle a na krátkém prostoru se toho odehraje hodně - hlavní sdělení je jasné a výsledným efektem samozřejmě je, že Goriota budete litovat, ovšem postavy se chovají značně šablonovitě.

dalia1769
07.04.2024 4 z 5

Jednání některých postav je trochu přepjaté (Goriotův vztah k dcerám), ale příběh je čtivější a přehlednější než Lesk a bída kurtizán. Navíc mne nyní po letech zaujal více než coby povinná četba na gymnáziu, protože jsem teď více ocenila i popisy dobové Paříže a jejích reálií. Nejsou zde také zbytečně mnohomluvné pasáže nikam neposouvající děj.

Dvůr zázraků, Pohádka a další knižní novinky (21. týden)

21.05.2023

Kniha Otec Goriot v seznamech