Otec Goriot přehled
Honoré de Balzac
Dnes již legendární román o úpadku společnosti, vypráví životní příběh dvou rozdílných lidí - Evžena de Rastignace, který je svým okolím postupně připravován o iluze a mění se v stále tvrdšího a horšího člověka a otce Goriota, úspěšného obchodníka s nudlemi, který přichází o všechno díky své naivitě a lásce k dcerám. 23-067-84... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1984 , Mladá frontaOriginální název:
Le Père Goriot, 1835
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Otec Goriot. Přihlašte se a napište ho.
Otec Goriot, Evžen i Vautrin jsou zvláštními postavami. Nutno napsat, že právě Goriot je svým způsobem nejméně pochopitelný a jeho vztah k dcerám je až přehnaný, i když samozřejmě chápu, že jisté přehánění je v takových dílech pro docílení kýženého efektu nutné. Pozitivně bych ohodnotil detailní popisy dobové Paříže, díky čemuž je možné získat lepší povědomí o dobových reáliích. Děj plyne celkem rychle a na krátkém prostoru se toho odehraje hodně - hlavní sdělení je jasné a výsledným efektem samozřejmě je, že Goriota budete litovat, ovšem postavy se chovají značně šablonovitě.
Jednání některých postav je trochu přepjaté (Goriotův vztah k dcerám), ale příběh je čtivější a přehlednější než Lesk a bída kurtizán. Navíc mne nyní po letech zaujal více než coby povinná četba na gymnáziu, protože jsem teď více ocenila i popisy dobové Paříže a jejích reálií. Nejsou zde také zbytečně mnohomluvné pasáže nikam neposouvající děj.
Dvůr zázraků, Pohádka a další knižní novinky (21. týden)
21.05.2023
Kniha Otec Goriot v seznamech
v Přečtených | 2 073x |
francouzská literatura realismus (literatura)
2006 | Otec Goriot |
1985 | Lesk a bída kurtizán |
1953 | Evženie Grandetová |
1955 | Ztracené iluse |
1974 | Sestřenice Běta |
Skvělý román z pera světového klasika. Výborně vymyšlený námět, úžasné popisy prožitků a pocitů hlavních postav a komplikovanost vztahů mezi lidmi.