Tajemství nevěsty Kristovy přehled

Tajemství nevěsty Kristovy
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46484/bmid_tajemstvi-nevesty-kristovy-D1A-46484.jpg 4 11 11

Owen Archer série

< 3. díl

Když v městečku Beverley zemře v létě 1365 mladá jeptiška na horečnaté onemocnění, je urychleně pohřbena ze strachu, že mohla mít mor. Ale o rok později se objeví žena, která hovoří o obchodu s relikviemi a zázracích. Tvrdí o sobě, že je ona zesnulá jeptiška, která vstala z mrtvých, poněvadž musí napravit svá provinění. Brzy po jejím příchodu dojde k vraždě a znepokojený arcibiskup z Yorku žádá osvědčeného Owena Archera, aby ji vyšetřil. Stopy vedou do Leedsu a do Scarborough, ale Owen nachází další mrtvé. Až Geoffrey Chaucer, agent krále Edwarda, ho upozorní na spojitost mezi jeptiškou, žoldnéři a mocnou rodinou Percyů. V Yorku si mezitím Lucie Wiltonová získá důvěru záhadné dívky, ale to už tajemství, která začínají vyplouvat napovrch, ohrožují všechny kolem ......... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství nevěsty Kristovy. Přihlašte se a napište ho.

Galadwen
19.06.2023 4 z 5

Podobně jako v předchozích dílech sympatické a vcelku propracované hlavní postavy, jejichž soukromé životy sledujeme už od knihy Růže a smrt, příběh je dynamický a vztahy i prostředí uvěřitelné, i když síť intrik a vražd je tu možná až moc překombinovaná. Spíše než klasickou detektivkou je kniha dobrodružstvím s vraždami, protože k odhalení nedochází klasickou detektivní dedukcí a zápletka se nedrží stejných pravidel jako např. knihy Agathy Christie či dobovým zasazením bližší detektivky Ellis Petersové. Přesto se mi dost líbilo a doporučuji. Je ale vhodné číst až po předchozích dílech, protože mnoho postav prochází všemi příběhy, zde už nejsou znovu představeny a čtenář by v nich mohl mít trochu chaos.
Musím bohužel poukázat na velké množství velmi nápadných překladatelských a redakčních chyb, z nichž některé lze z kontextu snadno odhalit i bez znalosti originálu (mužský rod v přímé řeči místo ženského, věty v polovině přecházející do jiných vět, takže celek nedává smysl apod.), což snižuje požitek ze čtení. To ovšem není chyba autorky.
A docela mě mrzí, že MOBA po tomto dílu již s překládáním Owena Archera nepokračovala, série má ještě řadu dílů a zjevně patří k tomu lepšímu, na co lze z historických románů s kriminální zápletkou natrefit.

Kniha Tajemství nevěsty Kristovy v seznamech

v Mé knihovně16x