Pačinko přehled
Min Jin Lee
Pačinko je hazardní hra, kterou všichni hrají, ale společnost jí opovrhuje. Pačinko jsou peníze a jakuza. Sundža je negramotná dívka z malé jihokorejské vesnice, která za celý život pozná hodně dřiny a jen málo vlídnosti a pochopení. Těsně před válkou ji osud zavane do Japonska, kde se kromě bídy musí potýkat i s pohrdáním a diskriminací. Rodina je pro ni vším, požehnáním i prokletím. Svým dětem se ze všech sil snaží zajistit lepší život, ale vzdělání samo o sobě nestačí. Podnikat v pačinku je pro Korejce v Japonsku jediný způsob, jak zbohatnout, ale peníze nejsou zárukou štěstí. Strhující příběh korejské rodiny se odehrává na pozadí dramatických událostí, které ve dvacátém století změnily tvář Koreje i Japonska. Kniha, na které se stanete závislí stejně jako na pačinku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pačinko. Přihlašte se a napište ho.
Skvělá kniha. Ani ne tak o pačinku, jako spíše o osudech členů rodiny hlavní postavy Sundži. Z knih o východě, které jsem četla, se mi tato líbila nejvíce. Děj krásně plyne, není příliš spletitý a postavy vám jednodušše přilnou k srdci. Kniha není ani příliš lehká, ani těžkotonážní. Doporučuji jak na běžné čtení, tak vodě. Oceňuji rozsáhlý autorčin výzkum a její odhodlání předat příběh korejských imigrantů v Japonsku co nejvíce autenticky.
Začala bych tím, že je kniha opravdu strašně hezky napsaná. Tohle číst je prostě nádhera už jenom kvůli tomu, jak autorka skládá slova do vět a věty do textu. A jako bonus je to skvěle přeložené, takže je celá kniha prostě dokonalá a krásná už jenom po téhle stránce. A jak po té příběhové? Vlastně taky. Nejde jenom o příběh samotný. Ten je vlastně pořád stejný, ať už se bavíme o jakýkoliv zemi, dvacáté století nám skoro všem přineslo stejné problémy.
("Žít den za dnem mezi těmi, kteří odmítají uznat tvé lidství, vyžaduje velkou statečnost.")
Moc se nechci rozepisovat o ději. Přeci jen, odehrává se to na dalším době, 1910-1989. Ale je tady všechno. Od rodinných a milostných vztahů (těch dobrých i smutných), po ty horší věci, jako je třeba rasismus a odstrkování přistěhovalců. I těch, kteří by se raději přizpůsobili místním. Ostatně to jde nejlíp vidět právě na osudu bratrů Mazasa a Noa. Takže pokud jste na rodinné ságy a historické romány, je to kniha pro vás. Navíc se tady stane poměrně dost věcí, které jsou i nám poměrně dost blízké. A není podstatné, že se tohle všechno děje lidem na druhém konci světa. Ono to bylo na dost místech světě poměrně podobné...
(Dost si tady čtu v komentářich ohledně názvu knihy. Já výběr pochopila a proč zrovna tohle: jako metafora celého příběhu. Až potom jsem se podívala, jak se kniha měla jmenovat původně. Byla to dobrá změna.)
Knižní novinky (10. týden)
03.03.2019
Kniha Pačinko v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Japonsko rasismus korejská literatura ságy cizinci zfilmováno – TV seriál
Zajímavé čtení. Pro nás, Evropany, jsou asiaté "všichni stejní". Tady je ale krásně vysvětleno, že ne všechno je tak jednoduché. Bylo to spletité, místy kruté, ale velmi čtivé. V přestávkách mezi čtením jsem nad osudy postav přemýšlela. A takové knihy mám ráda.