Pád do temnot přehled

Pád do temnot
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531447/bmid_pad-do-temnot-65c18848ab54e.jpg 4 405 405

Mycelium série

V hlubinách padne rozhodnutí, ukováno bez účasti toho, čemu říkáme Skutečnost. Ti, jejichž světy žily celé věky ve vzájemné nenávisti, svádějí poslední bitvu o artefakt Lodí. Intriky a podloudné meziplanetární akce probíhají vskrytu, avšak veškeré nevyslovené a nepřiznané záležitosti, které odpradávna bují mezi Össe a Gerdou, přesto vystoupí na povrch. V téže chvíli za tenkou stěnou vlastní mysli bojuje Lucas Hildebrandt z posledních sil – o příčetnost, důstojnost, lidství. Čeká ho dilema a rozhodnutí. Ökrë, Třetí z posvátných drog, může být jeho záchranou i zkázou.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pád do temnot. Přihlašte se a napište ho.

Slezadav
27.11.2024 4 z 5

Třetí díl Mycelia mě příjemně překvapil. Byl jsem na vážkách, jestli v sérii pokračovat a tenhle díl mě rozhodně přesvědčil, že ano.
Dost ubylo věcí, které mi v předchozích dílech připadaly otravné. Je tu méně flashbacků, výrazně méně Pinky. Také hrabání se vlastních citech a pocitech znatelně ubylo (ačkoliv závěr to dost dohnal). Co naopak přibylo jsou některá odhalení, politické boje, špionážní akce, plány uvnitř plánů a zejména děj. Mám pocit, že v tomhle díle je konečně trochu méně expozice a více děje, což se mi rozhodně líbilo. Hodně mě bavily scény s Ëltaühl.
Něco ovšem zůstává stále trochu slabší. Pořád mi moc nezáleží prakticky na žádné postavě. Pořád je tu introspekce víc, než by se mi líbilo. Pár věcí, které mi připadají dost nelogické stále nebylo vysvětleno.
Celkově hodnotím 4/5 a jelikož série má pro mne stále stoupající tendenci, tak budu pokračovat. Třeba mě některý z dalších dílů přiměje vidět, proč je Mycelium tak vysoce hodnocené.

tlllk
26.10.2024 5 z 5

Rekapitulačná jazda pokračuje. Fakt je, že okrem osvieženia mi niektoré veci začali lepšie zapadať do celku.

risha03
22.10.2024 5 z 5

Autorce se to opět podařilo. Toto není kniha 5/5. Toto je 10/5. Od začátku jsem sérii vnímal je velice kvalitní literaturu, ale to co bylo předvedeno v této knize mě opět ohromilo. Nemyslím, že na poli české scifi má tato série konkurenci.

Opravdu vás v knize čeká pád do temnot. Přijde zcela nečekaně a vy si řeknete, že název je v knize naprosto trefný. A uvědomíte si, jak jsou ty drogy, podle kterých se prvních 5 dílů jmenuje, neskutečně vymyšlené, neuvěřitelně provázané metaforicky s dějem.

Dějové linky v knize baví. Několikrát jsem si říkal, že tahle kapitola sama o sobě je majstrštyk. Excelentní literární práce.

Současně mě trochu dochází trpělivost s doposud nevysvětlenými věcmi. Respektive, pokud bude vše vysvětleno, dokončeno, klidně v knize 8., nemám s tím problém. Ale ono se to kupí a kupí. Samozřejmě, po vzoru Kinga, důležitá je cesta (říkám díky sai King), a po této stránce si to opravdu užívám. Ale současně mám rád, když věci do sebe zapadnou. S ohledem na to, kolik věcí už mám v hlavě, se trochu bojím. A nejde jen o intriky, které se navíc často mění s aktuálními událostmi, to opravdu doufám že bude zdárně vysvětleno, ale rovněž o “opomenuté´ skutečnosti. Např. na konci předchozího dílu novinář našel dopisy a nahrál je na netlog v této knize je to zcela opomenuto. Tak uvidím. Ale čte se to jedním dechem.

Ocenění knihy (1)

2014 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Nejlepší původní česká nebo slovenská kniha)

Kniha Pád do temnot v seznamech