Pamäti gejše přehled

Pamäti gejše
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463433/bmid_pamati-gejse-gdW-463433.png 5 2438 2438

Príbeh malej Čijo, ktorá sa má stať slávnou gejšou Sajuri, sa začína v chudobnej japonskej rybárskej dedine, kde dievča po smrti svojej matky vyrastalo vo veľkej chudobe. Keď ju ako deväťročnú predajú do Gionu, kjótskej štvrte gejší, dievčatko zrazu príde o oboch rodičov i staršiu sestru. Vďaka svojmu pôvabu a nezvyčajným šedomodrým očiam sa nestane obyčajnou prostitútkou, ale nastupuje neľahkú cestu, aby sa nakoniec stala profesionálnou gejšou. Pre osamelé vidiecke dievča je povojnové Kjóto s nádhernými čajovňami a divadlami, úzkymi bočnými uličkami, honosnými chrámami a príbytkami umelcov svetom plným nástrah a nebezpečenstiev. Popri tom, ako sa učí umeniu gejší - tancu a spevu, noseniu kimona, zložitej úprave líčenia a účesu či zvodnému nalievaniu saké - podstupuje neľútostný súboj so žiarlivou staršou gejšou Hacumomo, ktorá ju zúrivo nenávidí. Čijo pozvoľna preniká do urputného súperenia o priazeň mužov a peniaze. Spoznáva, že tento boj sa nezastaví pred nijakou podlosťou či intrigami. Keď však Čijo prekoná všetky prekážky a stane sa z nej gejša Sajuri, zradí ju vlastné srdce. Napriek tomu, že v živote gejše niet miesta pre skutočný ľúbostný cit, je Sajuri rozhodnutá vzdať sa všetkého, aby získala jediného muža, po ktorom kedy v živote zatúžila ...... celý text

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: , Ikar (SK)

Memoirs of a Geisha, 1997

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pamäti gejše. Přihlašte se a napište ho.

sweeney
24.11.2024 3 z 5

Příběh jsem znala pouze z filmového plátna, tak bylo načase zažít i verzi knižní :) Musím teda říct, že ačkoli film u mě získává větší počet hvězdiček, kniha to špatná nebyla. Více mě bavila na začátku, kdy je Čijo malou dívkou, vrženou do zcela nového světa, světa, kde platí úplně jiná pravidla. Postupem děje Čijo dospívá a my tak pozorujeme její přerod ve slavnou gejšu.
Téma z prostředí vzdáleného Japonska, jehož odlišná kultura a zvyky se nám díky tomuto příběhu mohou přiblížit :)

RMarkéta
27.09.2024 5 z 5

Gejšou se žena nerodí, ale stává se jí. Jejich život je velmi náročný a jejich studium trvá několik let. Mohly v podstatě cokoliv, jen ne se zamilovat, což byl velký problém. Gejša se cvičí od raného dětství a po dobu svého výcviku prochází různými stupni zasvěcení. Byla mezi nimi i velká rivalita. Musí být krásná navenek i zevnitř. Musí být talentovaná na několik způsobů. Ocitáme se v Japonsku před 2. sv. válkou, kdy se malé Čijo obrátí život vzhůru nohama. Je odrtžena od své rodiny a později se z ní stane jedna z neslavnějích gejš, Sajuri. To nás ale čeká poměrně dlouhý časový úsek. Náhlednutí do jejich života to bylo nesmírně zajímavé a dost exotické. Vždycky jsem chtěla vědět, co se za tím okázalým, kultivovaným vystupováním a kostýmem skrývá. Nádherný příběh a moc hezky napsaný. Na to, že tento příběh napsal muž, tak to klobouk dolů.

lucka8864
17.07.2024 5 z 5

Nádherná knížka! Nikdy by mě nenapadlo, co život Gejši vlastně obnášel a že Gejši nejsou pouhé prostitutky. Velice poutavé čtení, plné dojemných okamžiků a zvratů. Už se těším, až si ji zase někdy přečtu.

Do ráje, Království obávaných a další knižní novinky (35. týden)

27.08.2023

Kniha Pamäti gejše v seznamech