Pán hor IV přehled

Pán hor IV
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544598/bmid_pan-hor-iv.jpg 4 217 217

Pán hor série

Sebastianova jediná dcera Christina odjíždí jako ošetřovatelka do Indie. Samostatná dívka, vychovaná v duchu nové doby a dosud hýčkaná svou rodinou, zde však nenachází to, co hledala. Vrací se tedy do Francie, do úplně jiného světa, v němž je odhodlána vybojovat si své místo…

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán hor IV. Přihlašte se a napište ho.

Kackac77
26.01.2025 3 z 5

(SPOILER) Čtvrtý díl série Pán Hor. Proč, když jsem zkritizovala předchozí tři jsem šáhla i po čtvrtém?! Opravdu nevím. Knížka je k dispozici na audiotéce v rámci předplatného zdarma, peníze bych za to opravdu neutratila. Kdybych se snažila říct něco pozitivního, tak asi, že se to hezky poslouchá a i když zapnu vysavač a neslyším 10 minut, tak vůbec o nic nepřijdu. Celá kniha se točí kolem Christiny, dcery Sebastiana. Její rozhodnutí jsou stupidní, tak jak už to bývá u všech ženských postav této knižní série. Ale že se mění i povahově? Autorka napsala spoustu krásných knih a řekla bych i kvalitních knih, ale to nevidí, že stvoří postavu, která je chvíli pyšná, hrdá, odvážná a chvíli obětavá, pokorná, chvíli omdlívá při kdejaké prkotině, ale bez mrknutí oka se zvládne vyrovnat se znásilněním. Proboha! Děj poskakuje sem a tam, nic se tam vlastně moc neděje, kromě toho, že hlavní hrdinka si neustále odmítá vzít svého milence, čímž způsobuje sobě i jiným pouze problémy. Když si ho nakonec vezme, tak on pro změnu brzy zemře. Přijde mi, že celá ta kniha je taková nezáživná záležitost, že autorka občas někoho zabije, aby to nebyla tak strašná nuda. Do toho všechno tak příšerně protahuje, občas jsou tam tak debilní dialogy. Třeba když se zvrhne loďka a několik lidí spadne do vody, nevyplave jedna z postav - Lucie. Dva bratranci vedou na břehu rozhovor. Jeden říká, jejda, kde je Lucie, ona asi nevyplavala, druhý : ale ne, určitě vyplavala a utekla, a první : opravdu, co když ale ne, měli bychom se po ní podívat, první : určitě si z nás tropí žerty, někde tady je, druhý : a viděl jsi ji vyplavat, co když nevyplavala, atd. zhruba 5minut. Poslouchám to s rukou na čele, jakože cože!? Kdyby se opravdu topila, tak je po ní. Chjo, tohle se opravdu nepovedlo.

Mabie
21.01.2025 audiokniha 2 z 5

(SPOILER) I ve čtvrté části této historicko-romantické série se vykreslují osudy šlechtického rodu De Braie, přičemž děj se tentokrát odehrává nejen v Evropě, ale i v Indii. I v této době platí, že ženy mají jen pasivní role a vůdčí postavení patří mužům, ale děj tentokrát není roztříštěný do mnoha linek a ústřední postava je hlavně jedna - Sebastianova dcera Christina. Je to krásná a sebestředná dívka, zvyklá na nekritický obdiv, která čerpá výhody také z toho, že je v rodině jediná dcera. K srdci mi skoro až do konce nepřirostla, celá kniha je totiž jakási hloupá hra, kde kvůli uražené ješitnost a pýše je nalezení smyslu života i lásky víc než strastiplné.
Určité oživení do příběhu vnesl pobyt v Indii, ale během krátké doby to autorka zabila, když ze sobecké šlechtičny je rázem nejšikovnější ošetřovatelka, která riskuje život pro jiné a třebaže svého vlastního syna nechává dlouhé roky na druhém konci světa, adoptuje indickou dívku. Po návratu do Francie se z dívky nakonec vyklube roky ztracená indická princezna a Christina ji chce provdat za svého syna. No… jedna pitomost střídá druhou, prostě nejslabší co jsem kdy od autorky četla a další díly už asi nedám. Dvě hvězdičky jsem dala spíš z nostalgie než za kvalitu.
Stručně: kvalit Heřmánkového údolí toto opravdu nedosahuje.

pavlinkaa
05.12.2024 5 z 5

Pokud pominu to, že Christina je krajně nesympatická, děj knihy se mi moc líbil. Hlavně část o Indii.

Třpytivá, Druhá strana řeky a další knižní novinky (40. týden)

29.09.2024

Kniha Pán hor IV v seznamech