Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky přehled

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29759/bmid_hobit-aneb-cesta-tam-a-zase-zpatky-lTi-29759.jpeg 5 10622 10622

Knihu s nezvyklým názvem Hobit vydal Tolkien v roce 1937 – vcelku bez většího zájmu. Ani on sám nejspíš netušil, že se pro něj i pro budoucí čtenáře stane vstupní branou do fascinujícího světa Středozemě, který se o dvacet let později stane dějištěm mytického souboje Dobra a Zla, války o Prsten moci, již zachytil v eposu Pán prstenů. Ten si získal miliony oddaných čtenářů, zprvu hlavně mezi mladými lidmi, a díky němu přišel ke cti i neprávem opomíjený Hobit. Svět Středozemě během těch dvaceti let získával celistvější a přesnější podobu, historii, mytologii, jazyky a písmo, písně a vyprávění, oživily ho národy i nárůdky rozličných plemen. A přece u kořenů tohoto tajemného i kouzelného světa stojí příběh, který se tváří jako pohádka: příběh o usedlém a požitkářském hobitovi jménem Bilbo, jehož život jednoho dne rozvrátí kouzelník Gandalf. Spolu s družinou trpaslíků ho pošle na výpravu, na níž pohodlného Bilba čeká to, čeho by se dobrovolně nidky nezúčastnil: dobrodružství mezi obry, elfy a skřety, o nichž do té doby jen slýchal. Malý, nenápadný, podceňovaný hobit na této cestě nejen získá pohádkové bohatství, kterým bude udivovat sousedy, ale k vlastnímu překvapení dokáže všem, že není takový budižkničemu – zachrání své druhy, unikne krvežízivým nepřátelům, oklame draka a dokonce zažehná hrozící válku. Barvité vyprávění, předehra k Pánu prstenů, která ale obstojí i jako samostatný příběh, a to nejen pro děti, ve svém strhujícím líčení činů a zážitků pohádkových bytostí nese i poselství platné i pro nás lidi: každý, i ten zdánlivě méně schopný, má na světě své místo a dostane příležitost ukázat, že je v něm víc, než se na první pohled zdá.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo

The Hobbit, or There and Back Again, 1937

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Přihlašte se a napište ho.

Licie84
včera 5 z 5

Úžasné... Film jsem neviděla, tak vlastní fantazie jela na plné kule.. Hobit Bilbo i kamarádi trpaslici mě bavili.
Škoda jen, že trilogii Pána prstenů jsem viděla tak už bude moje fantazie ovlivněna...ale rada si přečtu i ji

oleg121
11.11.2024 5 z 5

Veľmi pekný a zaujímavý vstup do sveta Stredozeme. Teším sa na veľkú a známu trilógiu, ktorú si však pre svoju rozsiahlosť a zložitosť nechám na neskôr.

cotaholkacte
11.11.2024 4 z 5

Bilbo Pytlík je proti své vůli zatáhnut do víru dobrodružství čarodějem Gandalfem. Bilbo se spolu se třinácti trpaslíky vydává na výpravu za záchranou pokladu, který před dávnými lety ukradl drak Šmak a nyní jej hlídá ve vnitru Osamělé hory.

Asi nemusím Hobita uplně představovat, kdo nežije v jeskyni, tak se s nějakou jeho formou určitě setkal :D
Hobit je se svými 250 stranami poměrně útlá knížečka. Proto mě udivuje, jak z ní zvládli udělat hned tři filmy

Knížka je nabitá akci, není tu snad jediná hluchá pasáž, kde by se nic nedělo. Na jednu stranu to je super, na chvilku se nezačnete nudit a bloudit myšlenkami jinde, na druhou stranu je všechno hrozně rychle u konce. Drak se v celé knížce vyskytuje na 28 stranách. Pak se rozletí do vesnice a najednou a v podstatě bez boje je po něm, člověk se s ním sotva seznámí.

MILUJU rozhovor mezi Šmakem a Bilbem, to je za mě naprostý vrchol knížky.

4*/5* Musím říct, že bych ocenila 100 stran nějakých detailů a omáčky navíc. Plánuji se pustit i do četby Pána prstenů, který vypadá obsáhleji.

IG: @cotaholkacte

Knižní novinky (5. - 10. 11.)

03.11.2012

Je to sice divné, ale o věcech, které je dobré mít, a o časech, které je dobré zažít, se dá povědět jedna dvě a nikdo to zvlášť neposlouchá; kdežto věci nepříjemné, vzrušující, ba dokonce příšerné mohou být základem dobrého vyprávění a v každém případě zaberou toho vyprávění spoustu.

Kniha Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky v seznamech

v Přečtených16 961x