Panství na ostrově přehled
Maria Edgeworth
Román anglicko-irské autorky (1767–1849) zavádí do Irska na začátku 19. století, kdy byly zlikvidovány poslední zbytky irské autonomie. Na pozadí romantické zápletky odhaluje tzv. absentismus, tj. situaci, kdy se irští šlechtici snaží proniknout do londýnských aristokratických kruhů a přenechávají panství nájemcům, kteří potom bohatnou na úkor pánů a zejména venkovského lidu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panství na ostrově. Přihlašte se a napište ho.
Nedávno jsem zjistila, že paní Maria Edgeworthová byla oblíbenou autorkou mojí milované Jane Austen, takže jsem neměla jinou možnost než alespoň jednu knihu od M.E. přečíst :) Pro mě poněkud těžkopádnější čtení než od J.A. a i méně nadčasové.
Kniha Panství na ostrově v seznamech
19. století aristokracie, šlechta Irsko irská literatura venkov
Pěkný roman, i když byl trochu tezkopadny, mohl by být i zfilmován, i s těmi komickymi scénami, kdy Petitova u pana Ronaldse zakopne o psa a zachytí se dveří. Komicky temi svými rozmary a uminenosti pro vysokou společnost v Londýně na mě působila i lady Clonbronyova.
Hned ze začátku jsem však byla zmatená z těch spousty jmen a sem tam jsem si trochu pletla Colambre X Clonbrone, Brook X Beryll.