Zámek Rackrent přehled

Zámek Rackrent
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38526/bmid_zamek-rackrent-uNh-38526.jpg 3 17 17

Sága anglického šlechtického rodu, odehrávající se v 18. stol. a vyprávěná prostřednictvím zápisků starého sluhy.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad

Castle Rackrent, 1800

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zámek Rackrent. Přihlašte se a napište ho.

reader.007
02.04.2023 3 z 5

Že bych to někdy vzala znova do ruky, to teda nevezmu, protože mi nekritické až slizké adorování pánů zámku Rackreant nepřipadalo nijak přitažlivé, ale kdo chce po zhltnutí celé Austenové vidět i odvrácenejší tvář panstva 18. století, klidně si dejte nášup u Edgeworthové. Jen Darcyho nečekejte...

Hypatia1010
21.08.2022 3 z 5

Je to slabá knížečka, která se dá celkem rychle přečíst. Ironizující popis charakterů postav i celkově tehdejší společnosti a situace v Irsku oživují příběh, který je vlastně takovým vhledem do komplikované doby, jež v Irsku v době autorčina života panovala. Pravda ovšem je, že Panství na ostrově je určitě zdařilejším dílem a lépe vykreslujícím postavení irské šlechty pod britskou vládou.
Příběh zámku Rackrent a jeho majitelů je vyprávěn z pohledu chudého, nicméně věrného a oddaného sloužícího. Docela mě potěšilo, že dokázal na konci realisticky zhodnotit charakter svého syna, který se vybarvil jako prospěchářský, ambiciózní a bezcharakterní lump.

changaj
11.10.2020 3 z 5

Románek je pro mě spíš zajímavou sondou do reálií chodu irského šlechtického sídla a tehdejších místních poměrů a irské povahy. Velmi zajímavé jsou četné poznámky vysvětlující irská specifika a které mi přišly na knížce asi vůbec nejpozoruhodnější. Děj neurazí, ale ani zvlášť nenadchne.

Kniha Zámek Rackrent v seznamech

aristokracie, šlechta 18. století Irsko irská literatura