Zámek Rackrent přehled
Maria Edgeworth
Sága anglického šlechtického rodu, odehrávající se v 18. stol. a vyprávěná prostřednictvím zápisků starého sluhy.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1981 , VyšehradOriginální název:
Castle Rackrent, 1800
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zámek Rackrent. Přihlašte se a napište ho.
Je to slabá knížečka, která se dá celkem rychle přečíst. Ironizující popis charakterů postav i celkově tehdejší společnosti a situace v Irsku oživují příběh, který je vlastně takovým vhledem do komplikované doby, jež v Irsku v době autorčina života panovala. Pravda ovšem je, že Panství na ostrově je určitě zdařilejším dílem a lépe vykreslujícím postavení irské šlechty pod britskou vládou.
Příběh zámku Rackrent a jeho majitelů je vyprávěn z pohledu chudého, nicméně věrného a oddaného sloužícího. Docela mě potěšilo, že dokázal na konci realisticky zhodnotit charakter svého syna, který se vybarvil jako prospěchářský, ambiciózní a bezcharakterní lump.
Románek je pro mě spíš zajímavou sondou do reálií chodu irského šlechtického sídla a tehdejších místních poměrů a irské povahy. Velmi zajímavé jsou četné poznámky vysvětlující irská specifika a které mi přišly na knížce asi vůbec nejpozoruhodnější. Děj neurazí, ale ani zvlášť nenadchne.
Kniha Zámek Rackrent v seznamech
aristokracie, šlechta 18. století Irsko irská literatura
Že bych to někdy vzala znova do ruky, to teda nevezmu, protože mi nekritické až slizké adorování pánů zámku Rackreant nepřipadalo nijak přitažlivé, ale kdo chce po zhltnutí celé Austenové vidět i odvrácenejší tvář panstva 18. století, klidně si dejte nášup u Edgeworthové. Jen Darcyho nečekejte...