Pár poznámok o smútku přehled

Pár poznámok o smútku
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497640/bmid_par-poznamok-o-smutku-NCX-497640.jpg 4 60 60

Láska. Strata. Hľadanie. To všetko so sebou prináša smrť niekoho blízkeho. A keď je tým blízkym nekonečne milovaný otec, všetko sa ešte umocňuje, všetko je ešte náročnejšie. Toto je najosobnejší text obľúbenej Chimamandy Ngozi Adichie! Keď prišla pandémia COVID-19, počas spoločných videohovorov najčastejšie videla len jeho čelo – otec si totiž nevedel správne nastaviť kameru na telefóne. A potom zmizlo aj to čelo. Úderom nečakanej a neúprosnej smrti. Otec zomrel. Táto strata bola o to krutejšia, že prišla v čase, keď sa ani tí najbližší, rozdelení neprekonateľným múrom pandémie, nemohli stretnúť osobne. To, čo nasledovalo, nebolo len zlomené srdce. Bolo to srdce rozdriapané na tisíc kúskov. V úprimnej a intímnej esejistickej knihe Pár poznámok o smútku nám Chimamanda Ngozi Adichie ponúka obraz cesty, ktorou sa uberala po smrti svojho otca. Od zúfalstva cez zúrivosť, nepochopenie, neuverenie, až po záplavu lásky. Je to jej najosobnejšia kniha, no všetko, o čom v nej rozpráva, je zároveň absolútne univerzálne a prenosné. Láska. Strata. Smrť. Hľadanie. Nádej. Slová a situácie, ktoré skôr či neskôr postretnú každého z nás.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Absynt

Notes on Grief, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pár poznámok o smútku. Přihlašte se a napište ho.

Vlado84
30.08.2024 5 z 5

No.. má to niekoľko rovín.
Jedna je tá, že - táto knižka môže niekomu pomôcť. Môže pomôcť vyrovnať sa so stratou blízkeho človeka.. môže pomôcť... lenže ono je to veľmi individuálne a tak, ako to niekomu môže pomôcť, rovnako tak to niekomu nemusí pomôcť a práve naopak, môže to len spôsobiť akési jatrenie rán a bolestí. Ale rozumiem, aký je zmysel literatúry s takouto smutnou tematikou. Smrť, utrpenie, bolesť - to nemajú byť tabu témy.. je to súčasť života a tak to proste je.
Krásne je, ak táto literatúra pomôže. Je to potrebné.

azur
12.06.2024 5 z 5

,,Jak konkrétně bude člověk prožívat zármutek, když mu někdo zemře, nevíme, dokud to nenastane."

,,...smutek vám říká, že je po všem, ale srdce se ozývá , že není. Váš cit vůči zesnulému neochabuje, jen se ho smutek snaží zahnat do minulosti. Srdce se však brání, že je pořád tady."

Autorka se v tomto krátkém útvaru svěřuje se smrtí svého otce, kterého milovala. Jak se to přihodilo najednou a nečekaně. Naskýtá se nám možnost sledovat komplikace způsobené covidem i vypořádávání se se zármutkem a žalem. Autorka velmi citlivě, jemně a láskyplně popisuje vzpomínky na svého otce i reakce své vlastní dcery na její zármutek.

Kniha je opravdu taková jednohubka, která dokáže pomoci lidem, kteří nedávno také přišli o blizkého člověka.

jaroiva
05.11.2023 3 z 5

Chápu důvod, proč takovou knihu napsat, určitě to pomůže vyrovnat se se smrtí blízkého člověka.
Nechápu ale, proč takovou knihu vydávat a dokonce ještě překládat do jiných jazyků.

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022

Doprava zdarma: Co vybrat?

20.05.2022

Když spadne maska, Stín ve dveřích a další knižní novinky (19. týden)

08.05.2022

Kniha Pár poznámok o smútku v seznamech