Pavučina snů přehled
Stephen King
Kdysi dávno se v prokletém městě Derry (dějišti klasických románů To a Nespavost) spojili čtyři kluci a odhodlali se ke statečnému činu, jenž je navždy změnil. Nyní o pětadvacet let později jsou z nich dospělí muži, ale vzájemné pouto přetrvalo. Každou loveckou sezonu se čtveřice znovu schází v lesích severního Maine. Letos do jejich chaty zabloudí dezorientovaný cizinec, který mumlá cosi o světlech na obloze. A jeho nesrozumitelné blouznění se brzy ukáže až nepříjemně blízké pravdě. Zanedlouho jsou čtyři přátelé vtaženi do děsivého souboje se silami z jiného světa. Jejich jediná naděje na přežití leží ve společné minulosti – a v pavučině snů.... celý text
Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: 2013 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Dreamcatcher, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pavučina snů. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Román spočiatku pôsobil veľmi záhadne, čo mu dodalo šarm. Hlavné postavy mali hĺbku a boli dobre predstavené. Bežný pobyt na chate sa pre ne začal meniť na nočnú moru. Autorovi sa podarilo vytvoriť znepokojivých a nechutných záporákov. Bol som však prekvapený, že autor sa rozhodol opäť pre mimozemskú tematiku.
A hoci bol úvod pútavý, vysvetlenie situácie bolo dávkované veľmi opatrne a po malých častiach. Viedlo to ku klasickému Kingovskému problému – rozťahanosti deja. Platí to pre celý román. Pokojne by sa dal skrátiť o 200 strán a všetko hlavné by sa stále zachovalo. Napriek tomu bolo zábavné sledovať postup americkej armády, telepatiu a finálnu naháňačku, ktorá sa však tiahla naozaj pridlho. Oceňujem aj vykreslenie vírusu a jeho príznakov, Dudditsa, puto priateľov, či pozíciu mesta Derry v celkovom príbehu. Najväčším negatívom je rozťahanosť a v niektorých prípadoch zbytočné zachádzanie do detailov. Napriek tomu ide o solídny román so silnými postavami, znepokojivými scénami, rozhovormi s prekvapivou hĺbkou i povrchnejšou akciou.
Vychází Povídky, které pomáhají a další knižní novinky (34. týden)
21.08.2022
Knižní novinky (9. - 16. 5.)
09.05.2013
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Parta kluků/mužů s osvícením se připlete k mimozemské invazi a přidružené vojenské akci. Prý jedna ze slabších Kingových knih. Vůbec jsem neměl ten pocit a parádně jsem si ji užil.