Pavučina snů přehled

Pavučina snů
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498182/bmid_pavucina-snu-UoX-498182.jpg 4 1360 1360

Kdysi dávno se v prokletém městě Derry (dějišti klasických románů To a Nespavost) spojili čtyři kluci a odhodlali se ke statečnému činu. K činu, jenž je všechny změnil způsobem, který nikdy nebudou schopní pochopit. Teď o pětadvacet let později, jsou z kluků dospělí muži, každý se svým vlastním životem a vlastními starostmi. Ale vzájemné pouto přetrvalo. Každou loveckou sezónu se čtveřice znovu schází v lesích severního Maine. Letos do jejich chaty zabloudí dezorientovaný cizinec, který mumlá cosi o světlech na obloze. A jeho nesrozumitelné blouznění se brzy ukáže až nepříjemně blízké pravdě. Zanedlouho jsou čtyři přátelé vtaženi do děsivého souboje se stvořením z jiného světa. Jejich jediná naděje na přežití leží ve společné minulosti – a v pavučině snů.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Dreamcatcher, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pavučina snů. Přihlašte se a napište ho.

richard7959
předevčírem 4 z 5

Další skvělý Kingův román. Zpočátku jsem se Pavučině snů chtěl vyhnout po zhlédnutí filmu, který v roce 2003 podle tohoto románu natočil Lawrence Kasdan a který se opravdu moc nepovedl. Ale to bych udělal strašnou chybu. Kniha na rozdíl od filmu (jak už to tak bývá) je úplně jiná liga. První polovina knihy je skutečně znepokojivá a děsivá - dokonce i na mistra hororu, který od samého úvodu šlape na plyn a ždímá z emzáckého tématu, co se dá. Nevysvětlitelná světla na obloze, podezřelá pozorování, nevysvětlitelné úkazy a neviděná hrozba skrytá v zasněžených lesích - trochu mi to připomínalo Djatlovovu výpravu. A pak tu máme partičku "výjimečných" hrdinů, kterou spojuje společná minulost (takový poloviční tým Loosers Club z románu TO - mimochodem i Pavučina snů se místy odehrává v Derry a je tu pár zajímavých nostalgických pomrknutí), kteří se postaví všem nebezpečím. Kdo má rád TO, určitě si zamiluje i Pavučinu.
Bohužel v půlce se z hororového románu stává spíše béčková sci-fi akční záležitost, která postrádá to příjemně nepříjemné mrazení v zádech. Finále je už jen natahovaná road honička, kde se zdá, jako by se autor těžko loučil se svými myšlenkovými pochody a snažil se čtenáře utahat zbytečnostmi. Jak tu píší už někteří uživatelé v komentářích pode mnou; určitě by ničemu neuškodilo vyškrtnout 100-150 stran, které by nikomu kromě autora samotného nechyběly. Pokud se ale přes tohle úmorné prodlužování konce knihy přenesete (Stephen King neumí zakončovat své příběhy, tím je pověstný a sám to několikrát přiznal) a nenecháte si tím zkazit čtenářský zážitek, tak vřele doporučuji.

Tedíkpikolík
07.01.2025 1.5 z 5

Tahle kniha je především nechutně ukecaná a dlouhá. O 200 stran míň a je to akční sci-fi hororová pecka. Bohužel takhle to pro mě byl těžko stravitelná slanina s majonézou.

Birlibán
29.12.2024 5 z 5

Vždy když dočtu další knihu Stephna Kinga, tak musím přiznat, že mne dokáže znovu překvapit. Je to zkrátka mistr řemesla. Pohybuje se v příběhu na hranici snů a reality, drží čtenáře v napětí a nedovolí mu knihu odložit.
Návštěva z vesmíru v lesích státu Maine a pět hrdinů, co víc si přát?

Vychází Povídky, které pomáhají a další knižní novinky (34. týden)

21.08.2022

Knižní novinky (9. - 16. 5.)

09.05.2013

Kniha Pavučina snů v seznamech